Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KUCHNIA WG 5 PRZEMIAN
30-09-2014, 13:30:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2014 13:39:09 przez Sahha.)
Post: #1
KUCHNIA WG 5 PRZEMIAN
Zasada 5 przemian powstała w IV w. p. n. e.
Opiera się ona na zasadzie przemijania, i ma ścisły związek z naturą.

Za materialną część świata uznano pięć elementów:

-drewno/drzewo- SMAK KWAŚNY-zagęszcza Qi,działa ściągająco

-ogień-SMAK GORZKI-uwalnia Qi, eliminacja

-ziemia-SMAK SŁODKI-harmonizuje i spowalnia Qi

-metal-SMAK OSTRY-wzmacnia, sytmuluje Qi

-woda-SMAK SŁONY-łagodzi,rozrzedza zagęstniałe Qi

Te pięć elementów symbolizuje pięć faz cyklu przemian.Zgodnie z wiedzą do każdego cyklu przyporządkowana jest pora roku, smak,liczba kierunek świata, kolor, jak i narząd.

Aby wystąpiła harmonia każde z tych elementów musi być zrównoważone, często jednak następuje przewaga danego elementu.
Wystepuje tu cykl który jest w ciągłym ruchu, kuchnia opiera się na tym by dodawać tak składniki i je dobierać by dany element był "czynny"Dania tej kuchni są zrównoważone pod względem elementów, i tak też działają na nasz organizm
Ważne jest na jakim elemencie skończymy, tak też będzie często działał

Warto by nadmienić o YIN i YANG , zwykle nic nie jest w pełni ani Yin ani Yang, te siły się wzajemnie uzupełniają, i właśnie od nich wywodzą się żywioły które wcześniej wymieniłam.

Wszyscy składamy się z YIN I YANG, aby była równowaga osoby YANG potrzebują produktów YIN a osoby YIN potrzebują więcej potraw z charakteru YANG

Osoba yin:

cichość, niski głos, spokojność,odczuwanie większe zimna, czasem niskie spadki energii,duża potrzeba snu

Osoba yang:
gorąco,silniejszy głos, zdecydowanie,chęć kierowania/dominacji, wybuchowość,pragnienie,ciemniejsza karnacja skóry.

Wystarczy uzupełnić coś z odwrotnej siły a nastąpi większa równowaga.Testowałam na sobie, i.. to się sprawdziło. Zdąrzyłam wyeliminować chłód u siebie, lepiej się oczyściłam, wszystko ogółem krócej trwało jeśli biega o dojście do siebie, gdzie zwykle jak mam jakiś zastój to on trwał i trwał..Toteż polecam.
I tak np jeśli człowiekowi jest stale zimno, ma zimne ręce i nogi, to należy go rozgrzać jakimś produktem mającym naturę rozgrzewającą.
A gdy jest mu za ciepło wystarczy wprowadzić przewagę produktów typu chłodzącego.
Szukam dobrych tabel ,jak znajdę to wkleję.Lub rozpisze produkty pod miarę yin ,yang oraz przemian..Jestem sama ciekawa jak wychodzi też gotowanie wg pór roku.

ZASADY KUCHNI 5 PRZEMIAN:

1.Jemy 3 ciepłe posiłki dziennie

2.Mięso spożywamy do 2 razy w tygodniu

3.Rezygnacja z wędlin(za dużo chemii)

4.Ograniczenie białka, zwłaszcza mleka- mleko spożywaliśmy w okreśie niemowlęcym , okres minął .Dorosły potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania węglowodanów pochodzenia roślinnego.Ale np już jogurt naturalny i kefiry mogą być

5.Gotuj jak możesz w garku emaliowanym (dodam że potrawy czy zupy w tych garkach mają inny smak) metal niszczy ruch 5 przemian

6.Cukier jest bee.Stosujmy trzcinowy lub miód.


7.Stosujemy zasadę: „Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak król, a kolację jak żebrak”.

8.Ryby tylko morskie, oraz przyzwyczajmy się do ziół i przypraw, a jest ich wiele, sól tylko morska, ocet tylko ryżowy

9.Stosujemy oliwę z oliwek ,ewentualnie dobry olej-nie rafinowany..

10.Dokładnie gryziemy jedzonko

Trochę więcej na temat : http://www.chinmed.com/dietetyka/diet_art/diolosa.htm

O smakach terapeutycznych a informacyjnych należałoby rozpisać ale to innym razem tylko ogóły teraz .
Z własnego doświadczenia nauczyłam tylko wzmacniać tylko to co osłabione( czyli zapodanie określonego smaku przez dany czas w małych ilościach zresztą ile to już się wyczuwa też ale mi pomagało ), ewentualnie równoważy się to.Choć jak mówię są różne drogi tego .

Elementy a emocje i inne :

-ELEMENT DREWNA-wytrwałość , opanowanie / gniew, złość , małostkowość - wątroba pęcherzyk żółciowy.

-ELEMENT OGNIA- radość , szczodrość , miłość / niecierpliowość, obawy -serce osierdzie , jelito grube

-ELEMENT ZIEMI- troska , stabilizacja , współczucie / niepokój , martwienie się - żołądek, śledziona , trzustka

-ELEMENT METALU- szczerość sprawiedliwość / żal, drażliwość, smutek- płuca jelito grube

-ELEMENT WODY- spokój , duma , odwaga , mądrość / strach, lęki , przerażenie - nerki , pęcherz moczowy

Nadmiar elementu Metalu w kierunku płuc to nerwowość , niezrealizowanie zadań , niecierpliowość ( także myśli ) Medykament to Ziemia która ma pozytywny wpływ na Metal. Pomoże to ugruntować psychikę, zrównoważyć , wpłynąć na pozytywne cechy charakteru . Będzie polegała na spożyciu słodkich owoców , warzyw , ziaren, oraz otaczaniu się kolorem żółtym.

Nadmiar Wody w kierunku nerek ( zaburzenie które wpływa na psychikę i fizykę bardziej )prowadzi do zaburzeń w kierunku gospodarki wodnej ,medykamentem będzie w tym wypadku element Ognia, kolor czerwony oraz cierpkie i gorzkie potrawy.
Na planie emocjonalnym (czynnik wewnętrzny) będzie się to objawiało nadpobudliwością lub niechęcią , czasem skłonnością do depresji.

Nadmiar elementu Ognia powoduje bóle głowy, i problemy z ukł. stawowym , wymaga zagaszania Wodą , czyli słony pokarm , otaczania się niebieskim kolorem oraz czarnym , przebywaniu w chłodnym klimacie.

TCM -medycyna chińska-kładzie nacisk właśnie na stany emocji, dostosowanie ich ,nie tłumienie, gdyż każdy stan chorobowy ma inne przeżywanie emocjonalne . Czynnik emocjonalny w większości przypadków jest sprawdzalny bo sposoby oddziaływań emocji są niezwykle bogate.
Np o przeziębieniu mamy to iż mamy dwa rodzaje zwykle występują po dużym stresie, przeżywaniu większych emocji typu strach , gniew i ugruntowaniu zbytnim ich w sobie . Zwykle pierw trzeba uporać się z emocjami. I do tego mamy elementy bo każdy nam coś daje wspomaga itp . W elementach będzie to : wiatr- drewno : gniew. Zimno-woda : lęk. Ot przykład taki .

"W kamienie na dnie uderza woda. Wiatr trąca swobodnie trawę na zboczu. Bądź zatem jak trawa z kamienia na wodzie"
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



09-10-2014, 15:56:23
Post: #2
RE: KUCHNIA WG 5 PRZEMIAN
ZASTOSOWANIA PRODUKTÓW:

Produkty gorzko-chłodne (np,cykoria, endywia, karczoch, radiccio, rukola, szparagi, buraki ćwikłowe, jak i grejfrut) :
-zaburzenia snu
-stres
-wyczerpanie nerwowe
Niedobór smaku gorzkiego :wystepuje gdy je się zadużo jogurtów,mleku,soków,potraw mącznych,i tłustych mięs.wynikiem tego jest otyłość,choroby wątroby,śledziony i serca,oraz choroby umysłowe i problemy krążeniowe.

Produkty słodkie:(brzoskwinie, morele, rodzynki, ananas,jak i ryby, jajka, tłuszcze, orzechy, nasiona,a przede wszystkim warzywa również strączkowe, i zboża)
Sledziona to takie centrum-gdy osłabione pojawiają się..zmartwienia a co za tym idzie osłabione centrum ma wpływ na skłonność do tego problemu zmartwień

-choroby serca
-osłabienie organizmu
-problemy watrobowe/trzustka
Niedobory smaku to wczesne starzenie,choroby serca,osłabienie.

Produkty Ostre:(np.imbir,czosnek,por,dziczyzna,wódka(i inne wysokoprocentowe)kawa,herbata miętowa,rzodkiewka,indyk, pieprz )
-skurcze mięśni-tutaj imbir
-przeziębienia-/osłabienie yang/-czosnek, cebula,imbir
-mdłości
-niestrawność,wzdęcia
-bóle głowy
Niedobór tego smaku to zwykle brak przypraw w pożywieniu spożywanym

Produkty słone np(oliwki,sos sojowy,ryby morskie,bób,wieprzowina fasola,sól)

-braki koncentracji
-wypadania włosów
-problemy z trawieniem,wydalaniem
Uwaga na nadmiar smaku wtedy możliwe :nadciśnienie,stany lękowe,otyłość,choroby serca.

Produkty kwaśne np.(drożdze ,kurczak,orkisz,
kiszonki,kwaśne zupy,koperek,twaróg,białe pieczywo)

-rozdrażnienie
-złe przyswajanie żelaza
-mdłości
-choroby płuc
Nadmiar smaku powoduje problemy z przemianą materii,alergie,astma,uczucie zimna ,stagnacje,smutek,ocieżałość,choroby skóry,guzy,problemy wątrobowe.

"W kamienie na dnie uderza woda. Wiatr trąca swobodnie trawę na zboczu. Bądź zatem jak trawa z kamienia na wodzie"
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
01-12-2014, 18:18:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-12-2014 18:22:11 przez infedro7 ♡.)
Post: #3
RE: KUCHNIA WG 5 PRZEMIAN
'
Witam... :)


Ooo... kuchnia 5 przemian... :D
- fajnie że założyłaś taki temat Sahha ;), bo własnie moja żonka się zaczęła tym interesować za namowa córy... :)
- oczywiscie na razie jest na etapie początku, wiec jakby co to już wiem kogo mam się pytać o to czy tamto... ;)

No własnie Sahha, czy masz to przerobione praktycznie... a w związku z tym jakieś praktyczne przemyślenia z ta kuchnią związane... ? ;),
- no i czy mogą ją stosować wszyscy bez wyjątków, czy jednak nie... :huh: :heart: ;)



---miłego dnia... infe7

Bo Kto szuka ... Ten znajdzie... !!!:)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
01-12-2014, 20:55:47
Post: #4
RE: KUCHNIA WG 5 PRZEMIAN
Twoje pytania sa skierowane do Sahha, jednak zanim Sahha odpowie,
pozwole sobie wtraccic swoje "cztery grosze",
gdyz kuchnie ta stosuje od dlugiego czasu.


Kuchnia Pieciu Przemian jest wrecz doskonala. :)
To co moglabym polecic Twojej Zonie, z wlasnego doswiadczenia,
to sa trzy wazne rzeczy.
Na punkt pierwszy zasluguje zaprawa do mies, ktora stosuje zawsze.
Wystarcza na pol kg. miesa.

Wazne jest, by wszystkie produkty dodawac do naczynia w takiej kolejnosci
tak jak jest to wszystko napisane.

lyzeczka maki ziemniaczanej
½ lyzeczki imbiru sproszkowanego
lyzeczka sosu sojowego i ½ lyzeczki wegety
3-6 lyzek wody
Wszystko dokladnie wymieszac.
W tym sosie marynujemy wszystkie miesa, dodaje nawet do miesa mielonego.
Mieso powinno ta marynade wchlonac calkowicie.

Nastepne z czego korzystam, to rosol.
Jest to rosol rozgrzewajacy, i mozna go gotowac w miare potrzeby
od stanu przeziebienia. Jest bardzo rozgrzewajacy.
Tak jak zaznaczylam, kolejnosc dodawania skladnikow jest bardzo wazna.
Jesli potrzebuje rosol bardzo rozgrzewajacy, np przy zapaleniu oskrzeli czy zapaleniu pluc,
w miejsce wolowiny czy cieleciny daje baranine.

Rosol jest baedzo dobry w jesienne pochmurne dni.
Sprawia lepsze samopoczucie, daje wewnetrzne cieplo :)

Do wrzacej wody (ok czterech litrow, gdyz w czasie gotowania nie uzupelnia sie wody), dodac:
(dodajac kazdy nastepny skladnik powinna byc 1 minuta przerwy.)
1/3 łyzeczki tymianku i/lub szczypte kurkumy,
1/3 łyzeczki kminku,
1/2 kg wołowiny lub cieleciny z koscia (np. gicz, powinna byc rozrabana)
gotować 1,5 godz.
Nastepnie dodaje :
4-5 srednich przekrojonych marchewek,
duza pietruszke (przekrojona wzdloz),
2 duze cala cebule lub por i kawalek selera,
3 pokrojone zabki czosnku,
1 / 2 łyzeczki imbiru,
pieprz cayenne na czubku noza,
lyzeczke wegety, soli do smaku,
1/2 kurczaka
szczypte bazylii, maly peczek zielonej pietruszki,
kilka lisci selera i kopru zwiazanych w peczek.

Gotuje jeszcze godzinke.
Po wyjeciu miesa z rosolu mozna uzupwlnic, pilnujac kolejnosci smakow :
Wrzaca woda, szczypta majeranku,
kminku, pieprz bialy i czarny do smaku, ev. Dosolic do smaku.


I - oczywiscie doskonala kawa !

Na wrzaca wode wsypac - na szklanke wody taka ilosc kawy, jaka zawsze zaparzacie.
Przykryc pokrywka i kolejno dodawac na czubku noza imbiru, cynamonu, gozdziki, kardamon.
Zagotowac pod przykryciem na wolnym ogniu dodac miod do oslodzenia.
Ja mam przyprawy zmieszane razem, wiec wsypuje pol lyzeczki jednorazowo.


[Obrazek: 2-1.jpg]

Jesli wglebisz sie w teorie pieciu przemian, bedziesz wiedzial w jaki sposob wzmacniac kolejne organy.
Mysle, ze kuchnia ta jest dla kazdego.

Polecam trzy ksiazki Anny Ciesielskiej - "Filozofia zycia" i " Filozofia zdrowia"
i " Filozofia smaku"
Zainteresuj sie takze : Centrum Zdrowego Zywienia Anna w Poznaniu.
http://centrumanna.pl/

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz