Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zrobiłam dżem śliwkowy.
11-09-2014, 06:51:27
Post: #1
Zrobiłam dżem śliwkowy.
Przepis jest bardzo prosty.
Do garnka wrzucić umyte i pokrojone na połówki śliwki, jak ktoś chce - można pokroić na mniejsze kawałki.
Oczywiście - bez pestek.
Garnek postawić na b. małym gazie, mieszać, nie przykrywać pokrywką.
Nie dolewać wody, śliwki same muszą puścić sok.
Potem wcale nie trzeba ani tak często mieszać, ani przy tym garnku nieustannie wystawać.
Nie przypalą się, jeśli przyrządza się śliwki bez dodatku cukru, dodając go pod koniec.
Do jednej partii śliwek dodałam laskę cynamonu, wtedy na końcu smażenia trzeba zwrócić uwagę, czy się nie rozpadła.
Dżem jest pyszny również na ciepło.
Gorący przełożyć do słoików, zakręcić.
I teraz są dwie szkoły, jedna mówi, by odwrócić do góry dnem, do wystygnięcia i gotowe.
Jednak ja dla pewności krótko jeszcze zagotowałam słoiki.

Pozdrawiam
Jola
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



11-09-2014, 08:25:24
Post: #2
RE: Zrobiłam dżem śliwkowy.
to jak będziesz miała jeszcze śliweczki to proponuję dodać do dżemiku odrobinę gorzkiego kakao... polecam smakowitości :)

Najważniejsza rzecz to trzymać się i wciąż szukać, szukać twórczych dróg, szukać samotności, szukać czasu na bycie i działanie, szukać sensu istnienia; trzeba trwać, bo dzika natura daje obietnice, że po zimie zawsze nadchodzi wiosna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
08-10-2014, 05:23:40
Post: #3
RE: Zrobiłam dżem śliwkowy.
Gorzkie kakao, Strix?
Na to bym nie wpadła...
Następnym razem do wypróbowania :).

Pozdrawiam
Jola
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-09-2019, 17:40:18
Post: #4
RE: Zrobiłam dżem śliwkowy.
Fantastycznie, Dziewczyny !
Dzisiaj jest Dzien Sliwki, dlatego tez zajzalam tu ...

Jolu - robie podobny dzem-powidla.
Troszke rozni sie od Twojego, co w koncu daje ten sam rezultat [Obrazek: 30.gif]

Kiedys znalazlam taki przpis w necie - sprawdza sie dobrze. [Obrazek: usmiech.gif]

Bardzo dojrzale sliwki ukladam polowkami, brzuszkami do gory.
Dodaje 2-3 lyzki octu jablkowego - wlasnej produkcji [Obrazek: 30.gif]
Gotuje na sredniej temperaturze plyty ok. 15 minut bez mieszania,
nastepnie zmniejszam temperature do minimum
i tak pozostawiam na 2-3 godziny, nie przykrywam garnka, nie mieszam.
Dopiero po zestawieniu z plyty mieszam, odstawiam garnek do chlodu.
Na drugi dzien podsmazam sliwki na niskiej temperaturze ok. godziny,
co jakis czas mieszajac.

Strix dodaje jeszcze kakao, ja natomiast gorzka czekolade (95%)
mysle, ze to jednak na to samo wychodzi.

Jola dodaje laseczke cynamonu ...
tego nie znalam, sprobuje.

Zrobie z ciekawosci sloiczek z wanilia, i sloiczek z gozdzikiem. [Obrazek: 30.gif]

Do wszelkich zapraw stosuje metode stawiania sloiczkow "do gory nogami" az do wystygniecia.

[Obrazek: 1800_300x300.jpg]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-09-2019, 18:04:16
Post: #5
RE: Zrobiłam dżem śliwkowy.
Ciekawe są te przepisy, a wydawałoby się, że niczego dodać już się nie da :) .
W tym roku robiłam też dżem/powidła, jakkolwiek to nazwać, ale bez żadnych dodatków, nawet cukru.
Bez cukru, bo śliwki były bardzo bardzo dojrzałe.

Pozdrawiam
Jola
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-09-2019, 18:54:19
Post: #6
RE: Zrobiłam dżem śliwkowy.
To fakt, Jolu.
Zapomnialam dodac - oczywiscie - bez cukru.

Wybieram najslodsze, najlepsze z najlepszych, dojrzale w sloncu.
wowczas wydobedzie sie z nich cala naturalna slodycz.
Cukier jest niepotrzebny.

Janginizowanie - pisalam o tym :
http://ezotop.pl/thread-10755.html?highl...inizowanie
ta metode stosuje takze w tym przypadku.
Na kilogram sliwek wsypuje szczypte soli klodawskiej.

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-09-2019, 21:42:46
Post: #7
RE: Zrobiłam dżem śliwkowy.
O, nic o janginizowaniu nie słyszałam.
Ciekawe z tą solą.

Pozdrawiam
Jola
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-09-2019, 21:55:08
Post: #8
RE: Zrobiłam dżem śliwkowy.
o dodawaniu tej soli też nie słyszałam, za to do części słoiczków dodaję cynamon, do truskawkowego dżemu zaś -niekiedy trochę gałki muszkatołowej, świeżo startej
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
24-09-2019, 18:07:52
Post: #9
RE: Zrobiłam dżem śliwkowy.
Warto sprobowac ... [Obrazek: 30.gif][Obrazek: mniam.gif]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



24-09-2019, 20:03:08
Post: #10
RE: Zrobiłam dżem śliwkowy.
(11-09-2014 08:25:24)Strix napisał(a):  to jak będziesz miała jeszcze śliweczki to proponuję dodać do dżemiku odrobinę gorzkiego kakao... polecam smakowitości :)

Mmmmm... jak śliwka w czekoladzie? Brzmi pysznie.

Nigdy nie mówiłam, że jestem normalna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz