Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mniszek lekarski
29-04-2014, 15:18:16
Post: #1
Exclamation Mniszek lekarski
Mniszek lekarski to pospolicie występujący na naszych terenach chwast, który brudzi ubrania i ręce... dość często i gęsto jest on tępiony przez posiadaczy ogródków rekreacyjnych czy też tych bardzie warzywnych... ja również z nim walczę :P

Czasem warto pozwolić mu zagościć się w naszym ogrodzie by móc później korzystać z jego dobrodziejstw zdrowotnych.
Właśnie jestem w trakcie przygotowywania syropu z mniszka który również zwany jest miodem majowym bądź miodem mniszkowym.
Kwiatki najlepiej zrywać do godzin południowych w słoneczne dni, z czystych łąk czy pól, gdzie nie są używane pestycydy...

Do jego wyprodukowania potrzeba:
- 350 kwiatków (same łepki bez ogonków)
- 1 cytryna
- 5 goździków
- szczypta cynamonu
- ok 1 litra wody
- ok 1 kg cukru

Zerwane łepki rozłożyłam na białym prześcieradle i poczekałam, aż zostaną opuszczone przez lokatorów.
Następnie obcięłam płatki z każdego łepka ( pozbyłam się zielonej części kwiatka aby wyeliminować gorycz mleka), samych płatków wyszło mi na 0,5 l słoik mocno upchane.
Włożyłam kwiatki do garnka, zalałam wodą i odstawiłam na 3-4 godziny. Następnie do kwiatków dorzuciłam umytą, pokrojoną ze skórką cytrynę i powoli gotowałam wszystko razem ok. 20 minut. Tutaj moja praca na dziś się kończy.
Odstawiamy na 24 godziny (najlepiej na noc) w chłodne miejsce. Po tym czasie kwiaty i cytrynę przecedzamy, odciskamy w tetrowej pieluszce lub gazie i wyrzucamy. Do płynu wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając – do momentu, w którym powstanie syrop, czyli łyżka, którą go mieszamy oblepi się.
Gorący miód rozlewamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy. Słoiki odstawiamy odwrócone do góry dnem do ostygnięcia. Syrop zachowuje ważność przez kilka miesięcy. Stosujemy go na przeziębienia (gardło, kaszel), na wspomaganie pracy nerek i wątroby, oczyszczenie skóry lub jako słodka polewa do ciast, naleśników, lodów czy racuchów.

jak już uda mi się zamieszczę zdjęcie

Najważniejsza rzecz to trzymać się i wciąż szukać, szukać twórczych dróg, szukać samotności, szukać czasu na bycie i działanie, szukać sensu istnienia; trzeba trwać, bo dzika natura daje obietnice, że po zimie zawsze nadchodzi wiosna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



29-04-2014, 21:14:13
Post: #2
RE: Mniszek lekarski
[Obrazek: smile.gif] Bylam szybsza od Ciebie [Obrazek: smile.gif]

Moj syropek z mniszka, miod z mniszka i inne "przetwory porobilam juz w polowie marca - byla ladna pogoda. [Obrazek: wink.gif]

Robie to co roku, i wcale nie zaluje pracy jaka jest wymagana ...
Dzieci, wnuczeta sie ciesza, a i nam przydaje sie, ze hoho [Obrazek: smile.gif]

Milo czytac, ze ktos tez zadaje sobie trud,
by zrobic wlasny, zdrowy, pyszny syropek.

Miod mniszkowy robie w/g tej receptury :
Cytat:Miód z kwiatów: 30 dag płatków mniszka, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 1-2 goździki, 1 kg cukru. Płatki mniszka ułożyć w słoju i zalać wrzątkiem (1 litr). Zostawić na 3 dni. Odcedzić. Pomarańczę i cytrynę obrać, pokroić, dodać cukier i goździki. Dodać odcedzony płyn z płatków. Gotować na niewielkim ogniu aż zgęstnieje. Rozlać do małych szklanych słoiczków. Szczelnie zamknąć. Miód jest popularny w Czechach i na Słowacji. Miód poprawia trawienie, wzmacnia, idealnie nadaje się do słodzenia herbaty przy przeziębieniach.
majac ten miodzik robie Taki piernik ...
Cytat:PIERNIK Z MIODEM Z MNISZKA
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
200 ml miodu z mniszka lekarskiego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. mleka (wody, kefiru, maślanki)
1-2 łyżki cynamonu
2 łyżki kakao naturalnego
16 pełnych łyżek mąki tortowej
aromat dowolny - cytrynowy, rumowy, waniliowy
Składniki mokre wymieszać z cukrem i jajkami,
dodać mąkę zmieszaną z sodą, kakao i cynamonem.
Wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką.
Masę przelać do formy posmarowanej margaryną
i posypanej mąką lub bułeczką tartą.
Piec 45-60 minut (w zależności od foremki) w temp.
165-175 stopni C.
Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upieczone.
Ciasto można upiec w dwóch mniejszych foremkach, ponieważ dobrze rośnie i długo jest dość płynne.
Do ciasta można dodać bakalie.
zrodlo - Internet.

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
29-04-2014, 21:19:17
Post: #3
RE: Mniszek lekarski
ożesz Ty :P

u mnie w marcu nie było mleczy...

a przepis na galaretkę znasz?

też będę robiła ;)

Najważniejsza rzecz to trzymać się i wciąż szukać, szukać twórczych dróg, szukać samotności, szukać czasu na bycie i działanie, szukać sensu istnienia; trzeba trwać, bo dzika natura daje obietnice, że po zimie zawsze nadchodzi wiosna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
29-04-2014, 21:42:40
Post: #4
RE: Mniszek lekarski
Galaretki nie robie na zapas.
Jesli jest potrzeba, korzystam z syropu i zylatyny.
Galaretka jest na bierzaco.
Porada - nie kazdy wie, jak sie pozbyc goryczki, chcac uzywac mlodych listkow mniszka do salatek ...
Aby sie jej pozbyc, trzeba zalac ziola na pól godziny sloną woda.

Jesli masz sporo platkow kwiatu mniszka zrob sobie "Szafran" [Obrazek: smile.gif]
Cytat:Szafran z płatków mniszka lekarskiego

Szafran – ze względu na sposób w jaki uzyskuje się go, jest przyprawą stosunkowo drogą. Z powodzeniem można go zastąpić żółtymi płatkami popularnego mlecza, który każdą potrawę zażółci nam pięknym kolorem, a poza tym jest bardzo zdrowy. Wspomaga procesy trawienne, ma działanie przeciwzapalne i piękny miodowy aromat. Szafranu z mniszka możemy używać do barwienia ryżu, ciast deserów a nawet galaretek owocowych i napoi.

[Obrazek: blog_pk_4727867_7215768_tr_mniszek_lekar...87x300.jpg]

W suchy i słoneczny dzień, zbieramy płatki kwiatów mlecza w miejscu oddalonym od szos czy fabryk. Zbieramy same płatki, oddzielamy je od zielonych części, które są gorzkie. Tak przygotowane żółte płatki rozkładamy i suszymy w temperaturze pokojowej, w miejscu przewiewnym, zacienionym. Wysuszone płatki powinny zachować swój naturalny kolor. Przechowujemy je zamknięte w szczelnych słojach. Przed użyciem rozcieramy w moździerzu.
zrodlo - internet

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
29-04-2014, 21:47:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2014 21:48:42 przez Strix.)
Post: #5
RE: Mniszek lekarski
O tym szafranie to nie pomyślałam... ale dzięki za podpowiedź... gorzej będzie z wysuszeniem u mnie, bo nie mam cienia i tak myślę o piekarniku, co sądzisz na ten temat? wystarczą takie płatki?
   
oczywiście bez zielonych kłaczków?


Co do liści mlecza- można zrobić napój :
2 – 4 liście z mniszka zmiksować w 1/2 – 2/3 szklanki wody, naturalnego jogurtu, soku owocowym. Wypić rano i po południu jako środek ogólnie wzmacniający odporność i usuwający toksyny z organizmu. Stosować wiosną przez 3 – 4 tygodnie.

Najważniejsza rzecz to trzymać się i wciąż szukać, szukać twórczych dróg, szukać samotności, szukać czasu na bycie i działanie, szukać sensu istnienia; trzeba trwać, bo dzika natura daje obietnice, że po zimie zawsze nadchodzi wiosna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
01-05-2014, 16:19:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-05-2014 16:20:15 przez Strix.)
Post: #6
RE: Mniszek lekarski
syropek

   

Najważniejsza rzecz to trzymać się i wciąż szukać, szukać twórczych dróg, szukać samotności, szukać czasu na bycie i działanie, szukać sensu istnienia; trzeba trwać, bo dzika natura daje obietnice, że po zimie zawsze nadchodzi wiosna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
02-05-2014, 14:41:03
Post: #7
RE: Mniszek lekarski
Szafran robimy z samych platkow mniszka.
Tozloz na parapecie okna papier kuchenny i miej uchylone okno.
Platki ladnie wyschna, zachowaja kolor.
Nastepnie przetrzyj przez sitko.
Pozostalosc z sitka mozesz wykorzystac na herbatke, proszek natomiast do koloryzowania ciast, ryzu, makaronu.

Dardzo duze znaczenie lecznicze ma korzen mniszka.
Po umyciu - korzen rozdrobnic. Jesli nasuszysz sobie, bedziesz miala na dluzszy czas. Swiezy zalewamy wrzaca woda i pozostawiamy w maceracji.Nastepnie nalzy podgrzac, doprowadzajac do wrzenia, pogotowac 5 minut, przecedzic - pic po pol szklanki 3xdz.
godzine przed jedzeniem.

SURÓWKA Z JOGURTEM.
3 garście listków mniszka, szklanka jogurtu, sól, pieprz, szczypta cukru, 2 łyżki usiekanego szczypiorku.
Młode liście zalać osolona wodą zostawić na 40-50 minut, osuszyć, porwać na kawałki, zalać jogurtem, doprawić solą pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać, posypać szczypiorkiem.

KEFIROWY KOKTAJL.
10 młodziutkich listków mlecza zmiksować ze szklanką kefiru.
Taki koktajl pity 2 razy dziennie przez dwa wiosenne tygodnie znakomicie neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii - oczyszcza organizm.


SURÓWKA Z POMARAŃCZAMI.
3-4 garście liści mlecza, 2-3 pomarańcze, 1-2 czerwone cebule, po szczypcie pieprzu i cukru, sól, 2-3 łyżki oliwy.
Liście mlecza wymoczyć w zimnej osolonej wodzie, osuszyć, porwać na kawałki. Obrane pomarańcze pokroić w grubą kostkę, usunąć pestki, cebulę pokroić w cienkie plasterki. Połączyć składniki, doprawić solą, pieprzem i cukrem, skropić oliwą, lekko schłodzić.

GRECKA SAŁATKA.
Około 500 g młodych listków mlecza, 100 g bekonu, łyżka miodu, łyżeczka ostrej musztardy, łyżka oliwy, 3 łyżki białego wytrawnego wina, po ćwierć łyżeczki soli, pieprzu, lebiodki, łyżeczka nasion kopru.
Dokładnie umyte listki mlecza ułożyć w misce zalać zimną wodą zostawić na 20 min po czym wyjąć, osuszyć i drobno pokroić, wrzucić do salaterki . Na patelni przesmażyć drobno pokrojony bekon, łyżką cedzakową wyjąć skwarki, dodać je do listków mlecza, a na patelnię wlać olej, miód, wino, dodać nasiona koperku i musztardę i mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu, po czym zdjąć z ognia, przestudzić. Sałatkę posypać pieprzem, lebiodką, wymieszać, polać sosem i ponownie wymieszać.

SAŁATKA Z AWOKADO.
1 duży owoc awokado, 2 jajka na twardo, 2 garście liści mlecza, sok i otarta skórka z 1 dużej pomarańczy, 2-3 roztarte z solą ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, pieprz.
Umyte listki ułożyć w salaterce zalać zimną lekko osoloną wodą zostawić na 30-60 minut. Wymieszać dokładnie sok i skórkę z pomarańczy z roztartym solą czosnkiem, i oliwą, schłodzić. Obrane awokado, po usunięciu pestki pokroić w cienkie plasterki, obrane jajka pokroić na ćwiartki.
Osuszone liście mlecza ułożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem, obłożyć plasterkami awokado i ćwiartkami jajek, posypać pieprzem.

SAŁATKA Z CAMEMBERTEM.
250 g listków mniszka, pęczek cebulki dymki, pęczek rzodkiewek z młodymi listkami, 2 ugotowane na twardo jajka, 100 g sera camembert, łyżeczka mielonej gorczycy, 2 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki oleju, sól, łyżeczka miodu, szczypta pieprzu, 2 łyżki nasion słonecznika.
Zerwane młode listki mleczu zalać zimną wodą, zostawić na godzinę. Z obranych jajek wyjąć żółtka, utrzeć z gorczycą, miodem, solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i cały czas ucierając dodawać stopniowo olej. Gładki sos lekko schłodzić Rzodkiewki umyć, listki drobno usiekać, rzodkiewki pokroić w plasterki, połączyć z o osuszonymi listkami mleczu, pokrojonymi białkami jajek i pokrojonym w kostkę serem; polać sosem, wymieszać, posypać pestkami słonecznika.

„ZIELONA” MARCHEWKA.

1-2 marchewki, po szklance listków mlecza, szczytowych listków młodych pokrzyw i szpinaku, 2 łyżki liści podagrycznika, 2 łyżki masła, sól, po szczypcie pieprzu i cukru, łyżka soku z cytryny.
Marchewkę obrać umyć, pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na stopione masło chwilę smażyć, , lekko skropić wodą i sokiem z cytryny, dusić na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Dodać umyte i osuszone całe listki mlecza, pokrzywy, szpinaku i podagrycznika, delikatnie wymieszać, dusić 10-15 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podawać jako dodatek do mięs lub wegetariańską przekąskę.

GRECKA ZUPA DLA ODWAŻNYCH.

3 główki czosnku, łyżka zielonych listków tymianku, 2 listki laurowe, 10 ziarenek pieprzu, sól, łyżka masła, łyżeczka mąki, szklanka jogurtu, w surowej jajka, 200 g sera feta, 4 łyżki drobniutko usiekanych młodych listków mlecza, 6 szklanek wody lub lekkiego bulionu z kurczaka.
Zagotować wodę z solą, listkiem laurowym i ziarenkami pieprzu, dodać obrany czosnek i tymianek przykryć i gotować na niewielkim ogniu ok. 30 minut, przetrzeć przez sito. Przetarty wywar wlać do garnka, wkruszyć fetę, podgrzewać na niewielkim ogniu przez 10-15 minut. Jajka dokładnie rozkłócić z jogurtem, wlewać wolno do gorącej zupy mieszając, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać, nie gotować. Przed podaniem posypać usiekanymi listkami mleczu.
Podawać z grzankami.

ZUPA RYŻOWA.
Pół szklanki dzikiego ryżu, po szklance pokrojonych listków mlecza szpinaku, usiekanej cebuli i połamanych suszonych grzybków shitake,3-4 roztarte ząbki czosnku, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 5-6 szklanek bulionu z kurczaka, sól, pieprz.
W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebule i czosnek i smażyć aż staną się złote, dodać ryż i mieszając smażyć chwilę, wlać gorący bulion, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu ok. 50 minut pod przykryciem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać usiekaną zieleninę wymieszać gotować 5-10 minut na maleńkim ogniu.

KOKTAIL.
100 g młodziutkich listków mlecza, po 2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki, mięty i szczypiorku, 3 szklanki jogurtu, sok z 1 cytryny, łyżka miodu, sól, 4 kostki lodu. 4 plasterki cytryny, kilka listków mięty do dekoracji.
Liście mlecza ułożyć na sicie przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą, zmiksować z pozostałą zieleniną, jogurtem, kostkami lodu, miodem i sokiem z cytryny, przecedzić przez sito, doprawić do smaku solą, rozlać do szklanek; każdą szklankę udekorować plasterkiem cytryny i listkami mięty.

DUSZONY KORZEŃ MNISZKA.
200 g korzeni mleczu, 4-5 cebul, 1 marchewka, sól, 2 łyżki oleju, pół szklanki bulionu lub wywaru z warzyw.
Starannie wyszorowane korzenie mniszka oskrobać, pokroić w cienkie słupki. Drobno pokrojone cebule zeszklić na oleju, dodać pokrojony korzeń mniszka, zalać bulionem i dusić na małym ogniu ok. 1 godziny, dodać obraną, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, ew. szczyptą cukru wymieszać i dusić jeszcze 20-30 minut.
Tak przygotowany korzeń można w niewielkich ilościach podawać jako dodatek do gorących potraw.

MNISZKOWE MLECZKO.
Łyżeczka drobno pokruszonego suszonego korzenia mniszka, szklanka mleka, łyżeczka miodu.
Korzeń mlecza zalać gorącym mlekiem, przykryć i podgrzewać na maleńkim ogniu ok. 10 minut. Przecedzić, wymieszać z miodem.
Takie mleczko ma niezwykle dobroczynny wpływ na wątrobę i żołądek.

ANGIELSKIE WINO.
2,5 litra płatków z kwiatów mlecza, 5- 6 szklanek cukru, łyżka drobno usiekanego świeżego imbiru, pół szklanki rodzynek, sok i otarta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy, 4 l przegotowanej wody, drożdże winne.
Płatki mniszka wrzucić do słoja, zalać 1 litrem wrzątku, przykryć gazą, zostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu. Zagotować pozostałe 3 l wody z cukrem, lekko przestudzić, połączyć z sokiem i skórką z cytryny i pomarańczy i zlanym przez gazę naparem z płatków mniszka, dodać rodzynki, imbir i drożdże winne, wlać do gąsiorka przykryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu na 2 dni po czym zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną . Po skończonej fermentacji zlać wino, przecedzić przez gazę, rozlać do butelek, zakorkować; powinno leżakować co
najmniej 5 miesięcy.

WINO Z PŁATKÓW.

2 litry samych płatków kwiatowych, 2 kg cukru, 5 litrów przegotowanej wody, 1 duża dokładnie wyszorowana i sparzona wrzątkiem cytryna i 1 pomarańcza, torebka drożdży winnych; 2 butelki półsłodkiego wina gronowego, szklanka koniaku.
Zagotować wodę z cukrem, ostudzić. Do gąsiorka wrzucić płatki mniszka, zalać syropem, dodać drożdże winne i plasterki (po usunięciu pestek) cytryny i pomarańczy, przykryć specjalnym korkiem, zostawić do fermentacji. Po zakończeniu fermentacji i sklarowaniu się wina, delikatnie zlać, połączyć z półsłodkim winem i koniakiem, wymieszać, przykryć, zostawić na kilka dni po czym przelać do butelek, zakorkować, niech leżakuje kilka miesięcy.

MIÓD NA TRAWIENIE.
300 g kwiatów mlecza, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 1-2 goździki, 1 kg cukru, 1 litr wody.
Kwiaty mlecza ułożyć w słoju, dodać goździki, zalać wrzątkiem, przykryć gazą zostawić na 1-2 dni w ciepłym miejscu, po czym przecisnąć przez gazę.
Pomarańczę i cytrynę dokładnie wymyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, usunąć pestki. Owoce i cukier włożyć do rondla zalać przecedzonym wywarem z kwiatów, doprowadzić do wrzenia mieszając, a później gotować na niewielkim ogniu aż syrop zgęstniej. Gorący, gęsty „miód mniszkowy” rozlać do słoiczków, szczelnie zakryć.
Znakomicie poprawia trawienie, jest doskonałym środkiem do słodzenia herbatek przy przeziębieniu.

SUSZONY KORZEŃ MNISZKA.
Dokładnie wyszorowane (wykopane jesienią) korzenie mniszka pokroić w cienkie plasterki ususzyć. Po dokładnym przesuszeniu przechowywać w przewiewnym chłodnym miejscu.

Sałatka z mlecza po libańsku:

młode listki mlecza dokładnie umyć, wrzucić na wrzącą, niesolona, wodę. Obgotowywać przez parę minut. Odcedzić a po wystudzeniu odcisnąć pozostałą wodę. Wyłożyć na deskę i kilkakrotnie przekroić.
W salaterce rozdusić duży ząbek czosnku z solą, dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek. Tego sosu powinno być sporo. Dodać do tego mlecz, dokładnie wymieszać widelcem. Wyłożyć na mały półmisek. Na patelni rozgrzać olej do smażenia. Dużą cebulę pokroić w piórka. Do wyboru można ja podsmażyć lekko, tak żeby pozostawała półsurowa, chrupiąca. Można też ją usmażyć na czerwono, dodając pod koniec smażenia troszkę cukru, by skarmelizować. Wyłożyć do odsączenia na papier, a następnie na przygotowany mlecz.
Można też jeść bez cebuli. Z dobrym chlebkiem

Rada.
Jeśli chcemy zastąpić mniszkiem w sałatkach i potrawach sałatę, warto wiedzieć, że najszlachetniejszy smak będą miały najciemniejsze i największe liście zebrane w czasie kwitnienia z roślin rosnących w cieniu. Warto też mniszek przed porwaniem lub pokrojeniem wymoczyć w mleku lub śmietanie. Sałatki po wymieszaniu można ozdobić płatkami kwiatów mniszka.

Hanna Szymanderska - potrawyregionalne.pl

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
12-05-2017, 09:34:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2017 09:36:42 przez Lakszmi.)
Post: #8
RE: Mniszek lekarski
Jaj ja się cieszę, że taki wątek jest o mniszku .Strix pokłony .Jutro z rana wyrusze po mniszek zrobię sobie miodzik.Choć zaczęłam pić sok z pokrzywy ten kupiony w aptece na bazie alko

Nie śmierć roz­dziela ludzi, lecz brak miłości.

Jim Morrison
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
12-05-2017, 16:50:25
Post: #9
RE: Mniszek lekarski
napar z korzenia mniszka likwiduje nowotwory, poparte badaniami :) poczytac :P

Tylko ludzie madrzy wciaz kwestionuja swoja wiedze. to, ze sie nie zgadzam z twoim zdaniem, nie znaczy, ze mam cos do ciebie, przestan sapac.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



12-05-2017, 20:42:36
Post: #10
RE: Mniszek lekarski
(12-05-2017 09:34:19)Lakszmi napisał(a):  Jaj ja się cieszę, że taki wątek jest o mniszku .Strix pokłony .Jutro z rana wyrusze po mniszek zrobię sobie miodzik.Choć zaczęłam pić sok z pokrzywy ten kupiony w aptece na bazie alko

A nie lepiej nazbierac swiezej pokrzywy i juz?

Najważniejsza rzecz to trzymać się i wciąż szukać, szukać twórczych dróg, szukać samotności, szukać czasu na bycie i działanie, szukać sensu istnienia; trzeba trwać, bo dzika natura daje obietnice, że po zimie zawsze nadchodzi wiosna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
12-05-2017, 21:14:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2017 21:16:02 przez hemoglobina24.)
Post: #11
RE: Mniszek lekarski
przypomnialo mi sie cos o pokrzywach :D otoz..kiedys wracalam z babcia od kogos tam...mialam moze z 8 lat..cos mnie energia roznosila i nie wyrobilam na zakrecie..wpadlam jak dluga w pole pokrzyw hahaha fakt! nie bylam chora przez dlugie lata-do tej pory mama sie z tego smieje na spotkaniach rodzinnych-ale wygladalam tak tragicznie pamietam ze babcia mnie wyslala na koniec autobusu do ktorego wsiadlysmy, a sama poszla do przodu hehehehehe
tak wiec moral z tej bajki taki ze pokrzywa wygoni wszystkie robaki :P

Tylko ludzie madrzy wciaz kwestionuja swoja wiedze. to, ze sie nie zgadzam z twoim zdaniem, nie znaczy, ze mam cos do ciebie, przestan sapac.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
12-05-2017, 22:34:35
Post: #12
RE: Mniszek lekarski
(12-05-2017 20:42:36)Strix napisał(a):  
(12-05-2017 09:34:19)Lakszmi napisał(a):  Jaj ja się cieszę, że taki wątek jest o mniszku .Strix pokłony .Jutro z rana wyrusze po mniszek zrobię sobie miodzik.Choć zaczęłam pić sok z pokrzywy ten kupiony w aptece na bazie alko

A nie lepiej nazbierac swiezej pokrzywy i juz?

Strixu. .To nie głupi pomysł .Dziękuję

Nie śmierć roz­dziela ludzi, lecz brak miłości.

Jim Morrison
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
15-05-2017, 17:42:41
Post: #13
RE: Mniszek lekarski
HB- ja ostatnio małża wychłostałam pokrzywą, do tej pory go łokieć swędzi hahaha.


Lakszmi, a proszę Skarbie ;)

Najważniejsza rzecz to trzymać się i wciąż szukać, szukać twórczych dróg, szukać samotności, szukać czasu na bycie i działanie, szukać sensu istnienia; trzeba trwać, bo dzika natura daje obietnice, że po zimie zawsze nadchodzi wiosna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
15-05-2017, 19:30:53
Post: #14
RE: Mniszek lekarski
...za to jaki bedzie zdrowy ;)

To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
15-05-2017, 20:13:20
Post: #15
RE: Mniszek lekarski
baaaardzo... tak zdrowy, że ucieka przede mną jak w ręku pokrzywy kwiat mam :D

Najważniejsza rzecz to trzymać się i wciąż szukać, szukać twórczych dróg, szukać samotności, szukać czasu na bycie i działanie, szukać sensu istnienia; trzeba trwać, bo dzika natura daje obietnice, że po zimie zawsze nadchodzi wiosna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Star Z I O L A - kiedy zbieramy jako surowiec lekarski. Boji 0 1.015 16-09-2017 12:55:58
Ostatni post: Boji