Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Woda czy Coca Cola
22-04-2014, 08:44:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2014 08:45:36 przez Fau.)
Post: #1
Wink Woda czy Coca Cola
WODA czy COCA COLA


WODA

- Szklanka wody wypita przed snem eliminuje poczucie głodu podczas całej nocy u prawie 100% osób, które przestrzegają diety - wykazuje badanie na Uniwersytecie Waszyngtońskim.
- Brak wody jest głównym powodem uczucia zmęczenia w ciągu dnia.
- Początkowe badania wskazują, że 8 do 10 szklanek wody dziennie, może znacznie zmniejszyć bóle pleców i stawów u 80% osób, które cierpią na te bóle.
- Zwykłe zmniejszenie wody w ciele ludzkim o 2% może spowodować krótkotrwałe zakłócenie pamięci, problemy z liczeniem i trudności z koncentracją w używaniu komputera albo czytaniu.
- Picie 5 szklanek wody w ciągu dnia:
Zmniejsza ryzyko raka odbytnicy o 45%.
Może zmniejszyć ryzyko raka piersi o 79%
Może zmniejszyć ryzyko raka pęcherza o 50%.

COCA COLA


- Jeżeli zanurzy się kość w szklance z Coca Colą, kość rozpuści się w dwa dni.
- Aby wyczyścić muszlę klozetową, wystarczy wlać szklankę Coca Coli, pozostawić przez pewien czas i następnie spuścić wodę.
- Coca Cola czyści plamy na naczyniach kuchennych.
- Aby wyczyścić plamy rdzy na chromowanych zderzakach samochodowych wystarczy nacierać zderzak kawałkiem folii aluminiowej zamoczonej w Coca Coli.
- Aby wyczyścić przedmioty nadżarte przez kwas z akumulatora samochodowego, oblejcie Coca Colą miejsce skorodowane.
-Tłuste plamy na ubraniu czyści się skutecznie wlewając szklankę Coca Coli do pralki z zatłuszczonym ubraniem i dodając proszek do prania.
- Coca Cola pomaga czyścić tłuste plamy.
- Coca Cola pomaga również czyścić szyby samochodowe.
- Głównym składnikiem aktywnym Coca Coli jest kwas fosforowy.
• Jego PH jest 2,8 i może rozpuścić paznokieć w ciągu 4 dni.
• Kwas fosforowy, eliminuje wapień z kości i z tego powodu jest głównym powodem zwiększenia osteoporozy.
- Kilka lat temu przeprowadzono w Niemczech badania w celu znalezienia powodu występowania osteoporozy u 10-cio letnich dzieci. Przyczyna: nadmierne spożywanie Coca Coli.
- Ciężarówki transportujące Coca Colę są zaopatrzone etykietą: «Towar niebezpieczny»
- Dystrybutorzy Coca Coli używają ją do czyszczenia motorów ich ciężarówek od ponad 20 lat.
- Coca Cola Diet jest uważana przez lekarzy i naukowców za bombę zegarową z powodu mieszanki Coca Coli z Aspartamem.
- Podejrzewa się, że jest ona powodem autoimmunologicznej choroby Lupus i degeneracji systemu nerwowego.
- Nigdy nie należy pić Coca Coli i jednocześnie jeść cukierków miętowych, z powodu ryzyka eksplozji w żołądku, wynikającej z reakcji chemicznej.
- Na zakończenie: radzi się nie myć zębów zaraz po piciu Coca Coli, aby uniknąć ścierania emalii zębów.

[Obrazek: Depositphotos_1152391_original-150x150.jpg]czy [Obrazek: coca-cola1-e1322884258764.jpg] ?

To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



22-04-2014, 08:59:37
Post: #2
RE: Woda czy Coca Cola
Często nazywamy Coca-Colę nie inaczej tylko odkamieniaczem. :)

P.S.
Wybieram wodę, moja sister natomiast bez Coca Coli się nie potrafi obejść.

Tak to czasami w zyciu bywa, koń się topi, ogon pływa. Innymi słowy ziemia obiecana, zakazana dla lapsów, których prawda kłuje w tyłek niczym kaktus. ;)
Nie stawiam kart na PW.
Tarot Numerologiczny
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
22-04-2014, 09:39:54
Post: #3
RE: Woda czy Coca Cola
Podobno dobrze jest wypić szklankę coca-coli raz w tygodniu dla oczyszczenia organizmu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
22-04-2014, 13:54:19
Post: #4
RE: Woda czy Coca Cola
Mysle, ze mimo wszystko, od czasu do czasu, odrobina nikomu nie zaszkodzi ...
Ponoc Coca-cola ma tez zalety ... [Obrazek: wstyd.gif]
ale o tym dalej ... [Obrazek: mruga.gif]

Fausta - swietny temat [Obrazek: wesoly.gif]

Na stronce sa swietne filmiki ukazujace, jak moze Cola z mietuskiem funkcjonowac u na s w zoladku [Obrazek: wysmiewacz.gif]
http://www.gramzdrowia.pl/woda/pitna/wod...-cola.html
zwroccie uwage na ostatni ...

Mamy jednak jeszcze jeden dylemat ...

Coca-Cola - czy Pepsi-Cola (Pepsi) ?!


[Obrazek: 00293-pepsi-coke-coca-cola.jpg]

Cytat:Coca – Cola
bezalkoholowy napoj gazowann firmy The Coca-Cola Company.
Została wynaleziona przez J. S. Pembertona, aptekarza z Atlanty,
w 1886 roku i docelowo miała służyć jako środek medyczny.
Stworzył on aromatyczny, zabarwiony karmelem syrop,
który po wymieszaniu z wodą sodową
sprzedawał z saturatora po pięć centów za szklankę.
http://mrjuve.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?6
warto przeczytac ...


Cytat:Pepsi-Cola (Pepsi)
[ ... ] gazowany napoj bezalkoholowy produkowany
przez koncern PepsiCo,
sprzedawanym w wielu krajach świata, najbardziej popularnym w USA.
Jest również głównym rywalem firmy Coca-Cola na rynku.
Historia tej firmy rozpoczęła się w roku 1898, kiedy to Caleb Bradham,
aptekarz z New Bern w Północnej Karolinie,
stworzył mieszankę wody gazowanej ,
cukru, wanilii, olejków i orzeszków koli.
Napój Bradhama został nazwany Pepsi Cola.
http://mrjuve.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?6
warto przeczytac ...

Ciekawostki ...


Cytat: • Był to jego drugi napój na bazie liści koki (wysoce rafinowany ekstrakt z liści koki to kokaina) i orzechów koli (pierwszy nosił nazwę Pemberton’s French Wine Coca).
• W 1886r. sprzedawano jedynie 9 butelek dziennie a 26 lat później zyski ze sprzedaży sięgneły 50 milionów dolarów. W 2004r. - 4,85 miliarda dolarów.
• 29 maja 1886r. pojawiła się pierwsza reklama Coca-Coli w gazecie “The Atlanta Journal”. Dziś około 94% całej populacji zna tą markę.
• W puszkach pojawiła się dopiero w 1955r.
• Gdyby nie barwniki - cola miałaby kolor zielony.
• Kiedy w Chinach zaczęto sprzedawać coca-colę, jej nazwę zapisano znakami, które w wymowie brzmiały jak “coca-cola”. Niestety okazało się, że ich znaczenie to “ugryź woskową ropuchę”. Sprzedaż nie szła zbyt dobrze.
• W 1985 roku firma próbowała zmienić formułę napoju. Po wielu przygotowaniach wprowadzono ją na rynek, jednak na skutek protestów przywrócono poprzednią recepturę coca-coli i sprzedawano równocześnie z nową pod nazwą „Coca-Cola Classic”.
• Tylko kilku ludzi na Świecie zna wszystkie składniki Coca-Coli. Koncentrat produkowany jest w siedzibie głównej firmy, nastomiast później rozsyłany dalej do innych oddziałów.
• Kopia oryginalnej receptury przechowywana jest w skrytce SunTrust’s Bank w Atlancie.
• W kilku stanach USA oddziały drogówki posiadają po 2 galony Coca-Coli. Po wypadkach, szybko zmywa krew z jezdni.
• Coca-cola zabija robaki.
• Służy też jako odrdzewiacz. Świetnie czyści srebro. (Ciekawe co na to Twój żołądek?)
• Polski poeta, Adam Ważyk, w socrealistycznym okresie swojej twórczości poświęcił Coca-Coli wiersz
• Dzięki połączeniu Coli, pensów, papieru, folii aluminiowej i soli można zbudować baterie
• Firma oskarżana jest o działania sprzeczne z prawami człowieka: w Kolumbii, Indiach, Turcji.
Obecnie na całym Świecie prowadzone są kampanie przeciw praktykom firmy.Również w Polsce
http://www.eioba.pl/a/1nh0/coca-cola-zapomniane-fakty


Czy napoje te maja w ogole jakies zalety ?

Sa osoby, ktore uzywaja Coli jako leku na niestrawnosc lub Rotawirusa.
Prawdopodobnie cos w skladzie Coli jest, ze wstrzymuje „grype zoladkowa”,
Dziala przeciwirusowo ...
Sa spluchy, ze Cola zabija bakterie ...
Zabija „te zle”, ale tez i „te dobre” ...
Jest napojem kultowym, majacym powodzenie na imprezach – dodawany do drinkow ...
Co niektorzy twierdza, ze dobrze przeciwdziala nudnoscia ...

[Obrazek: colapoison.jpg]

Nie trujmy sie, zamiast tego pijmy wode mineralna, jest o wiele zdrowsza.

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
22-04-2014, 14:57:13
Post: #5
RE: Woda czy Coca Cola
Na codzień woda, ale od czasu do czasu koniecznie cola bądź pepsi - nektar bogów:D.

To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
22-04-2014, 16:07:20
Post: #6
RE: Woda czy Coca Cola
... chyba kazdy z nas takim lakomczuchem jest ...

[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcT3lrWWDUDiXpvDcJiBQlk...rbelbLBaSw] [Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcSq4cyh1RRczlLd1Vnq-Mt...LM3foJbt0G]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
18-04-2018, 16:23:43
Post: #7
RE: Woda czy Coca Cola
Powracam do tematu, cytuje caly artykulu ...




[Obrazek: 5312742.jpg]




[Obrazek: coke-logo-organs-728x326.jpg]

Logo Coca-Coli zaprojektowane przy użyciu narządów wewnętrznych,
na które negatywny wpływ ma picie napoju.

(Źródło: Fabio Pantoja)


10 zaskakujących (i szkodliwych) składników Coca–Coli


Każdy wie, że Cola nie jest najzdrowszym napojem,
jednak informacje o szczegółowym składzie tego napoju mogą was nieco zaskoczyć…


10. Alkohol

Według badań przeprowadzonych przez francuski Narodowy Instytut Spraw Konsumenckich, ponad połowa znanych napojów typu cola zawierają drobne ślady alkoholu. Jednak żeby choć trochę zbliżyć się do stanu bycia pijanym trzeba by wypić ok. 13.000 puszek Coli! Naukowcy testując 19 różnych marek, odkryli, że poziom alkoholu jest na poziomie 10 mg na litr.

Wyniki wywołały jednak sporo kontrowersji i podzieliły społeczność muzułmańską na zwolenników i przeciwników Coca-Cola, którzy całkowicie odrzucili konsumpcję tego napoju w związku z zawartością zakazanego religijne składnika.

9. Kwasek cytrynowy

Producenci często używają kwasu cytrynowego jako środka konserwującego i jako wzmacniacz smaku. Jednak w przeciwieństwie do tego, czego można by się spodziewać, 99% kwasu cytrynowego dodawanego do napojów i żywności nie pochodzi z owoców cytrusowych. Wyodrębnianie kwasu cytrynowego z cytryny, limonki, pomarańczy i grejpfrutów jest zbyt drogie dla korporacji, dlatego do napojów dodają jej sztuczny zamiennik.

Nie mniej jednak wszelkie obawy, że kwas cytrynowy w Coli może być zły dla twojego zdrowia, są błędne. Badania w British Dental Journal wykazały silny związek pomiędzy napojami gazowanymi a psuciem się zębów. Spożywanie co najmniej czterech szklanek napojów gazowanych dziennie wiązało się z podniesieniem o 252% ryzyka problemów z zębami u 12-latków i aż o 513% u 14-letnich dzieci. Nie ma to jednak związku z kwaskiem cytrynowym, który jest bardzo słabym kwasem – obwinianie go o zniszczenia zębów mija się z prawdą.

8. Kwas fosforowy

Znany również jako kwas ortofosforowy – służy jako czynnik zakwaszający, dodający cierpkość do Coli. To w połączeniu z ogromną ilością fruktozowego syropu kukurydziany zarówno maskuje, jak i równoważy kwasowość napojów gazowanych.

Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition dostarcza dowodów potwierdzających związek pomiędzy spożyciem Coli i mniejszą gęstością kości. Niektóre badania twierdzą, że kwas fosforowy powoduje obniżenie stężenia wapnia.

Co więcej, zespół naukowców z amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia wykazał, że picie dwóch Coli dziennie podwaja ryzyko kamieni nerkowych.

7. Rtęć

Amerykański Instytut Rolnictwa i Polityki Handlu odkrył, że 9 z 20 badanych próbek handlowych fruktozowego syropu kukurydzianego było zanieczyszczonych rtęcią. Instytut wykazał również, że 55 „przyjaznych dzieciom” produktów żywnościowych i napojów bezalkoholowych zawierały tzw. rtęć całkowitą, która jest kombinacją rtęci nieorganicznej, organicznej i rtęci metalicznej.

Jak widać, istnieje wiele produktów z wyższym poziomem rtęci niż w Coli:


[Obrazek: rtec-w-zywnosci.jpg]


6. Benzoesan sodu

Producenci często używają benzoesan sodu jako środka konserwującego. Można go znaleźć w napojach gazowanych, marynatach, sosie sojowym, sosach, dżemach i sokach owocowych, kosmetykach, lekach i tak dalej.

Międzynarodowy Program Bezpieczeństwa Chemicznego i inne organy regulujące rynek spożywczy, nie stwierdziły działań niepożądanych u ludzi w dawkach od 650 do 830 mg. dziennego spożycia. Skutki spożywania większych ilościach nie są znane, ale prawie na pewno są złe, sądząc po podwyższonych wskaźnikach otyłości na całym świecie. Benzoesan sodu nie występuje naturalnie w żywności i napojach. Producenci starają się za to wprowadzać konsumentów w błąd przez nazywanie konserwantu np. przeciwbakteryjnymi składnikami odżywczymi.

5. Benzen

Benzen jest naturalnym składnikiem ropy naftowej, benzyny i dymu tytoniowego, został sklasyfikowany jako substancja rakotwórcza dla ludzi. Czy to brzmi jak coś, co chciałbyś mieć w napoju? Prawdopodobnie nie.
Mimo tego amerykańska FDA w 2005 roku stwierdziła, że ​​10 na 200 próbek napojów bezalkoholowych zawiera benzenu na poziomie 5 ppb, co jest powyżej dozwolonego prawnie limitu. Większość napojów gazowanych zawiera jednak w sobie benzen tyle, że w dopuszczalnych prawnie ilościach.

Według badań przeprowadzonych przez Environmental Working Group Coca-Cola zawiera około 138 ppb benzenu. Powszechnie uważa się natomiast, że całkowicie bezpieczne stężenie benzenu wynosi zero.

4. 4-metyloimidazol


Jest produktem ubocznym, który powstaje w wyniku zabarwiania karmelem i może być również wytworzony w procesie gotowania, pieczenia, grillowanie i innych procesów przetwarzania niektórych produktów spożywczych i napojów. The National Institute of Environmental Health Sciences określiła 2-i 4-metyloimidazol jako rakotwórczy i niepożądany produkt ubocznych, mimo to ograniczenia nie są ustanawiane na ilości karmelu stosowanego do barwienia w żywności i napojach.

130 gr tej substancji znajdującej się w 300 ml Coli to czterokrotnie więcej niż NIEHS zaleca konsumentom. Niepokojące jest, z jaką łatwością firmy używają karmelu do koloryzacji napojów.

3. Aspartan

Aspartan jest niskokalorycznym słodzikiem około 200 razy słodszym niż cukier. Dodaje się go do wielu produktów takich jak napoje, jogurty, płatki śniadaniowe, gumy do żucia, sosy do gotowania, desery, słodycze w celu kontroli ilości cukru.

Diet Coke zawiera około 180 miligramów aspartanu w 250 mili litrowej porcji napoju. Gorzka prawda jest taka, że ​​produkty, które mają kontrolować cukier, zniszczą zdolność organizmu do liczenia kalorii. Substancje słodzące, takie jak syntetyczny aspartan tworzą bałagan w chemii naszego mózgu i pobudzają apetyt. Wynik: jemy więcej.

Ponadto, Fundacja Ramazzini opublikowała wyniki trzyletnich badań potwierdzających związek między aspartanem i białaczką. Badacze stwierdzili, że nawet w małej dawce (20 mg aspartanu na kilogram masy ciała) substancja zwiększa rozwój chłoniaka, białaczki i nowotworów urologicznych u szczurów. Dlatego też dawka 50 miligramów na kilogram jest aktualną dopuszczalną dawką dziennego spożycia aspartanu.

2. Bisfenol A

BPA jest opisany jako substancja chemiczna wpływająca na płeć, ponieważ naśladuje estrogen – naturalny hormon samic. Bisfenol A jest również używany do tworzyw poliwęglanowych i puszek cynowych. Owszem to coś jest w Coca-Coli.

Kanada stała się pierwszym krajem, który zdefiniował BPA jako toksyczną substancję, jednogłośnie podejmując decyzję o zawieszeniu od stycznia 2015 r. produkcji, importu i eksportu żywności i napojów, które zawierają syntetyczny hormon.

Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że dysponuje “bardzo mocnymi dowodami” na zaburzenia endokrynologiczne u zwierząt. To niebezpieczne oddziaływanie może spowodować uszkodzenie mózgu, autyzm, spadek inteligencji i nadpobudliwości psychoruchowej. Ponadto, liczne badania powiązały ekspozycję na BPA z otyłością, problemami neurologicznymi, rakiem piersi, rakiem prostaty i wadami wrodzonymi.

1. Syrop fruktozowy

Kukurydziany Syrop fruktozowy został wprowadzony na rynek amerykański w 1967 roku, od tego czasu jego użycie tylko rośnie. Jest to główny składnik Coca Cola z blisko trzydziestoma kostkami cukru na litr Coli.

Agencje bezpieczeństwa żywności z całego świata sklasyfikowały fruktozowy syrop kukurydziany jako bezpieczny, zawarty w nim cukier nie różni się bowiem od zwykłego cukru trzcinowego. Problemem w tym, że spożywanie cukru może być niebezpieczne, zwłaszcza w dużych dawkach. Zespół badawczy z Uniwersytetu Princeton wykazały, że spożycie długoterminowe syropu wpływa na zwiększenia masy ciała, nieprawidłowy wzrost tłuszczu w organizmie. Są to czynniki ryzyka cukrzycy, nowotworów, nadciśnienia tętniczego i choroby wieńcowej.

Wenezuela, aby zachować zdrowie swoich mieszkańców zakazała spożycia Coca-Coli,
uznając, że napój jest po prostu zbyt niezdrowy.

Może czas by inne kraje również podążyły tym tropem.



[Obrazek: coca-cola-trucizna-szkodliwa.jpg?w=639]


Zawiera ona m.in. CO2 (dwutlenek węgla), bliżej nieznane aromaty (recepturę znają dwie osoby na całej Ziemi..) karmel amoniakalno-siarczynowy, cukier i kwas fosforowy.

Esencja do produkcji coca-coli jest produkowana w USA, po czym transportowana samolotami do różnych krajów, tam rozcieńczana, nasączana dwutlenkiem węgla i innymi składnikami, i butelkowana.


Co zawiera coca-cola?

Cytuję:
„Dwutlenek węgla, aromaty, kofeina, karmel, cukier i kwas fosforowy."

Trzy pierwsze pomińmy, bo znajdziemy je w wielu produktach i nie są aż tak szkodliwe,
jak te następne.

Karmel –
ale nie taki karmel, jaki znamy, czyli topiony cukier. Karmel wytwarzany do Coli to cukier zmieszany z amoniakiem i siarkowodorem. Tak przy okazji- amoniaku używa się do wytwarzania różnych detergentów, używany jest do akumulatorów ołowiowych jak i do farb do włosów, czy rozjaśniaczy (czyli jest bardzo agresywny). Smacznego.

Karmel ten powstaje w wyniku reakcji chemicznej cukrów z amoniakiem i siarczkami, w wyniku której powstają dwie szkodliwe substancje o nazwach 2-MI oraz 4-MI, które powodują, m.in. raka płuc, raka wątroby, raka tarczycy, raka przełyku oraz białaczkę.

Cukier–
litrowa Cola zawiera go 100 g, czyli około dwudziestu łyżeczek. Jak wiemy, cukier jest bardzo szkodliwy, powoduje cukrzyce, otyłość, próchnicę. Także bardzo uzależnia.

Kwas fosforowy –
występuje w jajkach, mięśnie. Szkoda tylko, że w Coli nie występuje on naturalnie- bo jest robiony w fabrykach.
Powstaje on najczęściej przez wystawienie fosforanu wapnia na działanie kwasu siarkowego.

Kwas fosforowy jest używany jako jeden ze składników: płynu antykorozyjnego, odkamieniacza czy płynu do lutowania. Kwas ten łączy się z wapniem i niszczy nasze kości czy zęby, i nie pomoże nam tutaj już częste mycie zębów- szczoteczka wciera nam go w szkliwo.

Także… Chyba lepiej napić się 100% soku owocowego lub wody z cytryną, niż tego syfu… co?

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz