Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pesto, Pasty, Humus, Guacamole …
21-04-2014, 14:45:52
Post: #1
Pesto, Pasty, Humus, Guacamole …
Temat poruszany juz na naszym Forum przez kolezanke, ktora nie udziela sie juz …
Dlatego ponawiam go z pewnym rozszerzeniem i oczywiscie zapraszam do czynnego udzialu.

(zrodlo - Wikipedia)

Pesto

[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcT8PUIlghhpMgd7e69dgIQ...eXIBG6BlZA]

Pesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia.
Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese) czerwone pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory.
Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.
Sprzedawany jest głównie w postaci świeżej, na wagę lub w małych słoiczkach.
Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia; w razie potrzeby można je zamrozić.
Genueńczycy zabierali pesto na wyprawy morskie, gdyż przeciwdziałał szkorbutowi.



Pasty
(najczesciej do pieczywa)


[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcQveozPSvbsrEiDP8mfUAy...BauhCZO9O8]


Hummus


[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRuTVqIXG5aPsBeL6VCRlk...x1TXhojGBg]


(arab. حُمُّص; - ciecierzyca) – pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich.
Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny, przyprawy, niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski, dokładnie razem wymieszane.
Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Obecnie rozpropagowana na całym świecie, głównie przez wegetarian i wegan.
Przygotowywanie hummusu jest jednym z elementów kulinarnej wojny pomiędzy Libanem a Izraelem. Największy talerz z hummusem przygotowany przez libańskich kucharzy w 2010 roku miał 10 452 kilogramy. Izrael zajmuje się eksportem hummusu do wielu krajów i jest przez Arabów oskarżany o przywłaszczenie sobie nazwy. Nie udały się jednak Libańczykom próby zastrzeżenia prawa korzystania z nazwy tej potrawy


Guacamole


[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcR0vODS1Gfe74y0JrScW4w...JL0q5X6CPc]

– meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado.
Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich.
Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól.
Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy.
Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki.
Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, ahuacama alli (w języku nahuatl ahuacatl - awokado, molli - sos),
w języku hiszp. wymawia się je jako guakamole.


Sama rozpoczelam temat tego typu, dotyczacy past do pieczywa ...
http://ezotop.pl/thread-7253.html?highlight=pesto

Dla uhonorowania pomyslu Shi – cytuje Jej przepis na Pesto :
http://ezotop.pl/thread-2943.html?highlight=pesto

Cytat:pesto
* 4 łyżki oliwy lub oleju
* ząbek czosnku
* 500 g wyłuskanego bobu
* pół pęczka zielonej pietruszki
* 100 g podsmażonej na brązowo cebuli
* sól, pieprz

Zagrzać na patelni oliwę, lekko zarumienić w niej czosnek i wyjąć go.
Na patelnię włożyć umyty bób i drobno posiekaną pietruszkę.
Dusić pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu ciepłą wodą.
Przed końcem duszenia doprawić solą i pieprzem i dodać cebulkę.
Dusić jeszcze kilka minut bez przykrycia, aż bób będzie dostatecznie miękki.
Sos powinien się niemal całkowicie wygotować.

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



22-04-2014, 11:31:03
Post: #2
RE: Pesto, Pasty, Humus, Guacamole …
Pesto ... to w zasadzie - klasyk ...

Zaczynam dzis od - pesto ... [Obrazek: smile.gif]
Dlaczego ? Hmmm ...
bo jest bardzo dobre, latwe i szybkie do przygotowania,
bo jest zdrowotna baba witaminowo-mineralow-antybiotykowa !!!
(ziola i czosnek, lepsze od calej apteki, nie mowiac juz o orzechach jako zrodle magnezu
i nienasyconych kwasow tluszczowych i oliwie z kwasami omega-3 nie musze przeciez przypominac [Obrazek: wink.gif]
Ponadto - bardzo lubie "urzedowac w kuchni i lubie wyrafinowane smaki [Obrazek: wink.gif]

... nadaje sie praktycznie do " wszystkiego "
uzywam czesto nie tylko do makaronow, ale i do mies, wedlin, ryb,
salatek, pomidorow z mozzarella, serow, pizzy, grylowanych warzyw
a nawet na pieczywo - oczywiscie ciabata bedzie najodpowiedniejsza [Obrazek: oblizuje_2.gif]

Mieta dodana do pesto dziala niezwykle orzezwiajaco.

Wczoraj zostalo mi sporo swiezej miety i kurdybanku.
Nie zastanawialam sie wiele, wlozylam do mixera,
dodalam nasion pinii, parmezan,
zabek czosnku, sok z cytryny i oleju sezamowego.
Do smaku soli, pieprzu i odrobine cukru trzcinowego.
Wszystko razem zmiksowalam, wyszlo pyszne pesto. [Obrazek: 576.gif]
Do kolacji jak znalazl.

Oryginalne pesto mietowe ma troszke inny sklad.
peczek swiezej miety, garsc orzeszkow nerkowcow (cashews),
3 zabki czosnku, sol, pieprz, i oliwa z oliwek.
Mozna dodac parmezan.
Wykonanie takie samo jak przy moim pesto.

Podobnie zrobilam z pozostalym koprem, natka pietruszki i bazylii.

Przepisy na pesto sa bardzo elastyczne.
Kombinacje, modyfikacje wszelkiego rodzaju sa dozwolone.
Pesto nie musi byc zielone, moze byc pomaranczowe - dynia, zolta papryka, czy egzotyczne owoce.
Moze byc czerwone - pomidory, zurawina, cz. papryka.
Jednak zawsze w skladzie znajduja sie orzechy, pestki, nasiona.
Do tego konieczny jest (w roznych ilosciach) czosnek i oliwa z oliwek
(mozna zastapic smakowymi olejami).
Wszystko jest uzaleznione od naszej "zasobnosci" - dostepnosci skladnikow i fantazji ...

[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcSylHioThlBUIbdlSJ9RYR...6o3_NfzqEg]

Nie ma koniecznosci trzymania sie przepisu wloskiego oryginalnego pesto.
Ja np. nie przepadam za smakiem oliwy z oliwek.
Wole zastepowac innymi olejami, w zaleznosci od skladnikow pesto.

Oliwe z oliwek uzywam jedynie do jednego rodzaju pesto :
miseczke zielonych oliwek, prazone orzechy laskowe, ziarna slonecznika,
do miksera, dodaje natke pietruszki, czosnek, chilli, sol i pieprz, no i teraz
- oliwa z oliwek do odpowiedniej konsystencji ...
Pycha ... [Obrazek: ei24slina.gif]

Bardzo dobre jest z czosnaczku, czy czosnku niedzwiedziego.
W ogole, z ziol rosnacych w lesie, na lace - dodawane do naszych "mieszanek"
- wychodzi wspaniale pesto. [Obrazek: wesoly.gif]

Doskonale jest z suszonych pomidorow zalanych olejem.
z owocow (swiezych nasionek) nasturcji, z jadalnych kwiatow ...
W lodowce - na czym tylko oko sie zatrzyma


Smaczne jest polaczenie bazylii z mieta.
Po malym peczku miety i bazylii, z pol szklanki parmezanu, 100g. migdalow,
pare zabkow czosnku i oliwa z oliwek.
Do pesto dobrze jest zawsze dodawac nasiona uprazone.
(na patelnii bez tluszczu)
Wszystko razem miksujemy i - gotowe do uzycia. [Obrazek: oblizuje_2.gif]

Bardzo ciekawe smakowo jest mietowe pesto z zielonym groszkiem.
Groszek - jesli swiezy - nalezy ugotowac.
Ja uzylam konserwowanego, niecala szklanke.
Garsc listkow miety, 2-3 lyzki uprozonych ziaren slonecznika,
zabek czosnku, ssok z cytryny do smaku, sol i pieprz.
Miksujac - dolewamy oliwy z oliwek, czy innego oleju,
do momentu otrzymania odpowiedniej konsystencji.

Uzywajac pesto do salatek nalezy zwrocic uwage na luzniejsza konsystencje.
Doskonale harmonizuje w salacie z pesto pokrojona w kosteczke mozzarella czy tofu.
Bardziej wyrafinowany smak ma gdy dodamy pokrojonego w paseczki wedzonego lososia. [Obrazek: oblizuje_2.gif]

Kazde pesto mozemy przechowywac w lodowce, nalezy jedynie zalac olejem,
tak by cala powierzchnia sloiczka czy innego pojemniczka byla pokryta.


[Obrazek: 556577_still_life_pesto.jpg]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Pasty do pieczywa - pomysly :) Boji 23 21.086 24-04-2018 04:56:11
Ostatni post: Zuzu59