Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wielkanocny spis potraw.
19-04-2014, 11:32:41
Post: #1
Wielkanocny spis potraw.



[Obrazek: Jajka_z_wedzona_papryka_po_hiszpansku..jpg]


Jajka sa podstawa Swiat Wielkanocnych.
Pochwalcie sie, na jakie sposoby przygotowujecie jaja na
Wielkanocny Stol.


U mnie na stole, oczywiscie jest caly kosz gotowanych jaj
zabarwianych lupinami brazowej i czerwonej cebuli.

Zradycja mego domu jest, ze kazdy gosc czestuje sie jajkiem, skaladajac sobie nawzajem zyczenia.
Natomiast jajka w koszyczku ze swieconka sa wyliczone na ilosc osob przy Sniadaniu Wielkanocnym.
Mamy zwyczaj wraz z Mezem "puknac sie" czubkami jajka...
Czyje jajko na czubku peknie - dla tego Dany rok jest "rokiem uleglosci" albo ja Mezowi, albo Maz mnie ... [Obrazek: galy.gif]

Uwielbiam przygotowywac jajka jako faszerowane.
Albo tak jak na zalaczonym obrazku,
albo faszerowane w skorupce i zapiekane - po panierowaniu - na maselku.
Do tego rozne dipy ...



(podaje przepis skopiowany)


[Obrazek: jajka-faszerowane1.jpg?w=629&h=339]


Cytat:
Gotujemy jaja na twardo.
Najtrudniejszym zadanie w
przygotowaniu tej potrawy jest przepołowienie skorupek jaj.
Robimy to bardzo ostrym nożem z ostrym czubkiem.
Delikatnie przebijamy skorupkę i wolno, centymetr po
centymetrze, nacinamy skorupkę.
Z przepołowionych
skorupek wyjmujemy ugotowane jajka i siekamy drobniutko.
Na maśle przysmażamy na złoto pokrojoną cebulę i łączymy
z posiekanymi jajkami,
solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę
musztardy, albo majonezu, jeśli wolimy delikatniejszy smak.
Można dosypać szczyptę curry i mielonego kminku, a zamiast
soli dodać vegetę.
Na koniec wrzucamy drobno posiekaną natkę,
mieszamy
i łyżką nakładamy masę do miseczek ze skorupek.
Masa powinna wystawać ponad krawędzie skorupek.
Zanim położymy jajka na rozgrzanym na patelni maśle,
zanurzamy jajko w tartej bułce.
Przysmażamy na kolor złoty.
Można jeść na ciepło, ale równie smaczne są na zimno.


To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



Odpowiedz