Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S e r w a t k a ...
11-04-2014, 22:41:12
Post: #1
S e r w a t k a ...


[Obrazek: file.php?avatar=416_1293714538.gif]
Serwatka zawiera pelnowartosciowe bialko, ktore ma w skladzie wszystkie aminokwasy.
Stanowi cenne zrodlo witamin z grupy B, m.in. kwasu pantotenowego (witaminy B5),
ktorego brak powoduje stany zapalne skory, biegunki, siwienie i wypadanie wlosow.
Dzieki obecnosci cukru mlekowego (laktozy),
wzbogaca flore bakteryjna w ukladzie pokarmowym i wzmacnia odpornosc.
Ale osoby, ktory nie toleruja laktozy, nie mogą pic serwatki.
Jest lekkostrawna i wspomaga przyswajanie wapnia,
wzmacniajac kosci i zeby.
Reguluje wyproznienia oraz zapobiega zaparciom.

Cytat:Serwatka - ciecz prawie klarowna, będąca pozostałością po całkowitym ścięciu mleka krowiego.
Zawiera do 5% laktozy, do 1% białka i do 0,5% tłuszczu oraz sole mineralne i witaminy.
Stanowi połowę suchej masy mleka (druga połowa jest zawarta w oddzielonym od serwatki skrzepie).
Serwatka w czystej postaci jest bogatym źródłem aminokwasu cysteiny (w formie cystyny),
z którego komórki produkują glutation - związek odtruwający.
Serwatka została wpisana do oficjalnego katalogu leków i może być przepisywana na receptę w Stanach Zjednoczonych.
Trwają prace nad zarejestrowaniem jej w Kanadzie. Od dalszych badań zależy, czy lek zyska zaufanie lekarzy z Europy, w tym z Polski.
Tyle na temat serwatki – Wikipedia.


A co my sami o niej wiemy ?

Ja wiem, ze jest bardzo zdrowa i zapomniana od dawna.
A szkoda !
Serwatka to zapomniany skarb !
nasze babcie wiedzialy co robia – traktowaly ja z szacunkiem [Obrazek: smile.gif]
W medycynie ludowej chorobe postrzegano jako istote zywa, cos zewnetrznego, co przychodzi i odchodzi.

[Obrazek: 1476998808.jpg]


Maslanka i serwatka znowu wracaja do lask.
Cytat:Naukowcy doszli do wniosku, że serwatka ma niezwykłe właściwości lecznicze.
leczy nadciśnienie, chroni i wzmacnia błonę śluzową żołądka,
działa antywirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
reguluje wydzielanie insuliny, pomaga więc cukrzykom, wspomaga gojenie ran.
Serwatka uważana jest za podstawowy suplement używany przez atletów, kulturystów i zwolenników fitnessu,
ponieważ pomaga im w regeneracji mięśni, budowaniu
beztłuszczowej tkanki mięśniowej i w zachowaniu ogólnego zdrowia.


Chcialabym znalezc poparcie w wiarygodnych i autorytetowych wypowiedziach
- dla serwatki, dlatego cytuje troszke obszerniejsze fragmenty :

Cytat: Niektóre peptydy z białek serwatkowych mogą w układzie pokarmowym hamować rozmnażane się niepożądanych mikroorganizmów i patogenów. Inne, wykazują działanie prebiotyczne, stymulujące wzrost mikroflory jelitowej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacteria. Funkcja ta jest ważna dla prawidłowego trawienia i zwiększania odporności organizmu. Białka serwatkowe działają antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybicznie, mają więc działanie lecznicze w infekcjach układu pokarmowego. Hamują wzrost najczęstszych patogenów żywności, bakterii Escherichia coli, Salmonella, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, redukują namnażanie Helicobacter pylori, bakterii odpowiedzialnej za wrzody żołądka oraz większość przypadków raka żołądka. W badaniach nad wpływem białek serwatkowych w leczeniu uszkodzeń śluzówki żołądka spowodowanych przez alkohol lub stres wykazano, że serwatka chroni żołądek przed uszkodzeniami.
Naukowcy odkryli dla serwatki wiele zaskakujących zastosowań np. w redukcji stresu i depresji. (…)

Serwatka mozna umyc naczynia. Nie wierzylam [Obrazek: smile.gif]
Jednak ciekawosc byla silniejsza i „wziela gore” ... wiec, ryzyk fizyk- pomyslalam.
Wlalam to do miski i dolalam drugie tyle goracej wody.
Sluchajcie odmywa wszystko doskonale, szklo blyszczy jak w barze,
plyn nie niszczy lapek a nawet je pielegnuje.

Niech moc serwatki bedzie z Wami [Obrazek: smile.gif]



[Obrazek: file.php?avatar=416_1293714538.gif]

Napoj z pieczonych burakow na serwatce.

Napoj, ktory czesto, chetnie robie i polecam szczerze.
Niezwykle smaczny i zdrowy napoj dla doroslych [Obrazek: smile.gif]
oraz ... dzieci po pierwszym roku zycia. [Obrazek: smile.gif]

Uwielbiam pieczone buraczki.
Sa smaczne, slodsze nizsurowe czy przygotowane w jakikolwiek inny sposob i pelnowartosciowe ...
Gdy zabieram sie za ich pieczenie, robie to z duzej ilosci,
bo maja wszechstronne zastosowanie. [Obrazek: smile.gif]
Uzywam ich do salatek, zup, cwikly, i – do napoi ...

W mej kuchni serwatka jest przezemnie czesto uzywana, poza wszelkimi innymi zaletami
- jako napoj odchudzajacy.

Cenny skladnik mleka, o lekko kwaskowatym posmaku.
1 sredni burak - buraka/i zawijamy kazdy osobno, bez obierania - w folie aluminiowa
i pieczemy w piekarniku w 200st az beda miekkie
(wzalezności od wielkosci od 30 min do 1,5h).
Studzimy.
szklanka serwatki
szklanka wody mineralnej lub przegotowanej

Upieczonego buraczka obieramy, pluczemy pod biezaca woda i wrzucamy do blendera.
Dodajemy wode i serwatke.
Miksujemy na gladki napoj. Podajemy od razu.

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



11-04-2014, 23:19:28
Post: #2
RE: S e r w a t k a ...
:angel:Serwataka to nie jest zapomniana od dawna.
wrecz przeciwnie jesli ktoś z państwa ćwiczy na siłowni pewnie jest z nią obeznany
Doskonałe źródło białka co najważniejsze naturalne, ale juz odchodząc od tego jest wiele białek naturalnych na tym samym poziomie.
i tu sie kłania technologia gastronomiczna i zasady zywienia na pewnyt poziomie.
nasz organizm potrzebuje ok 1....teraz to sie zmienia 1, 5 grama białka na kilogram masy ciała, jesli ktoś cwiczy ok 2* wiecej czyli 1 na poodstawowe normy zyciowe reszta na budulec.
Ja osobiscie polecam diete wysokobiałkową, jesli chca się państwo odchudzić.
niektórzy mowią ze jest ona dobra na jakiś czas bo nerki siadaja, u mnie nie ma to potwierdzenia ale byc moze kazde nerki sa inne.
O rganizm----potrzebuje budulca - energi
Rozrózniamy białka - tłuszcze- węglowodany
bez tłuszczy człowiek moze sie obejść tych zwieżecych nie NNKt
Za budulec moga słuzyc tylko białka, za energie weglowodany i tłuszcze , ale, za energie moga tez słózyć białka
mowie to nie z perspektywy technologi gastro zwiazanej z moim zawodem ale takze z doswiadczenia, cwiczacego.
co się dzieje w przypadku spozywania duzej ilosci białka ?
organizm wykorzystuje tyle ile moze na cele budulcowe reszte spala.
co sie dzieje z tłuszczami i weglowodanami tego czego nie moze spalic odkłada w tkance.
tak jak powiedziałem nie zachecam do diety wysokobiałkowej bez wczytania sie w zaleznosci i jakiegoś tam ruchu ale polecam zastanowić sie nad tematem,
polecam takze zastanowić się nad tematem spiruiliny i chloreli.
inny temat ze na pustyni grupa uwieziona tam i zyjaca ok 40 lat się nimi zywiła,
nie podam żródła bo nie wiem taka ciekawostka
no i z tymi aminokwasami to terz różnie bywa .
radzę uzupełnić wiedze na temat tego z czego składa się białko pełnowartościwe, ile mamy aminokwasów nie wchodzących w jej w skłąd a ile wchodzących.
ale pewnie to wiesz ze istnieją aminokwasy egzogenne i endogenne
Przepraszam boji ale musiałem to napisać jako osoba związana z żywieniem ludzi i słuchajaca wypowiedzi buraczkowej tybu kuchenne rewolucje pani magdy, broniłem sie ale przegrałem z samym sobą.Angel:blackheart::);):rolleyes::*:blackheart::blackheart::blackheart::blackheart::blackheart::blackheart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart:
Zacytuj ten post w odpowiedzi
12-04-2014, 10:42:49
Post: #3
RE: S e r w a t k a ...
Ras punkt za uzupełnienie...
od siebie dodam, że z przyczyn niezależnych ode mła, musiała być na przymusowej diecie białkowej- kefirowej- bo tylko taką postać płynną pożywienia mogłam przyjąć- i była to moja dieta cud... której i tak nie planowałam robić, bo schudłam z kości na ości :P
co do pani z burzą loków- cóż... podzielam Tw zdanie :shy:

Najważniejsza rzecz to trzymać się i wciąż szukać, szukać twórczych dróg, szukać samotności, szukać czasu na bycie i działanie, szukać sensu istnienia; trzeba trwać, bo dzika natura daje obietnice, że po zimie zawsze nadchodzi wiosna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
12-04-2014, 13:17:12
Post: #4
RE: S e r w a t k a ...
kazde uzupelnienie informacji jest mile widziane
i wrecz - wskazane [Obrazek: smile.gif]
Dobrze, ze uzupelniles te informacje.
Natomiast mam jedna malenka uwage ...
gdybym miala udzielac informacji na Forum KFD - moj watek wygladalby inaczej.
Ciesze sie, ze Ty mogles to wyjasnic.
Pozwol mi jednak prowadzic taki profil tekstow, jaki uwazam za stosowny do naszego Forum.
Jesli natomiast beda pytania odnoszace sie do tresci mego watku -
odpowiednie do niego - odpowiem z przyjemnoscia.
Ty moze bedziesz dobrym expertem na KFD ...
co wcale nie przeszkadza, ze dolaczasz tak cenne informacje.
Ja pozostane przy buraczkach z serwatka - dobrze ? [Obrazek: smile.gif]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
13-04-2014, 21:06:00
Post: #5
RE: S e r w a t k a ...
LUZ. dziękuje za wyrozumiałość
Zacytuj ten post w odpowiedzi
13-04-2014, 21:10:13
Post: #6
RE: S e r w a t k a ...
rastar ... nie ma sprawy ...
interesuje Cie KFD ?
Napisz,
czy jestes zorientowany w temacie "kozieradka".

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
14-04-2014, 07:01:46
Post: #7
RE: S e r w a t k a ...
(13-04-2014 21:10:13)Boji napisał(a):  rastar ... nie ma sprawy ...
interesuje Cie KFD ?
Napisz,
czy jestes zorientowany w temacie "kozieradka".
tak interesuje, chyba juz nawet pisałem w temacie kozieradka
chyba cos tam moge sie podzielic doswiadczeniem zwiazanym z cwiczeniem i suplementacją ze wzgledu nawet na wiedzę zywieniową
Zacytuj ten post w odpowiedzi
22-04-2014, 15:14:46
Post: #8
RE: S e r w a t k a ...
Czego jeszcze nie wiemy o Serwatce ?


Z pewnoscia nie wiemy, ze mozemy sami zrobic z tego co pozostaje przy produkcji sera,
czyli - serwatka - pysznego sera Ricotta !
(ricotte mozna zrobic z mleka koziego, krowiego, owczego)
Nie potrzeba do tego nic specjalnie kupowac ...
Wykorzystujemy powstala przy robieniu wlasnego sera serwatke.

Swieza, domowa ricotta jest nie-sa-mo-wita
Jest delikatna, kremowa, taka trochę jakby ... orzechowa ...
Serwatka do ricotty powinna byc swieza i slodka
– skwasniala sie juz do tego nie nadaje.
Najlepiej jest wykorzystac jeszcze ciepla serwatkr lub taka,
ktora stala okolo 2 godziny (bardzo szybko sie ukwasza).


Zalaczam przepis z ktorego sama z checia korzystam.
Jest sprawdzony [Obrazek: ei24slina.gif]

Ser Ricotta na Serwatce.


[Obrazek: 894be1a9ae7feab4e5e51e8a328dda6d_display.jpg]

Cytat:Składniki:

serwatka (ja używam tego, co mi zostało: około 4.5 litra)
mleko, najlepiej pełnotłuste,
pasteryzowane w niskiej temperaturze (1 – 1.5 litra)
2-3 łyżki octu winnego (5% kwasowości)
opcjonalnie: kultury bakterii mezofilnych
http://ziolowyzakatek.com.pl/kultury-bakterii/

Serwatkę podgrzewamy z mlekiem do temperatury 90 stopni – jednym słowem,
powinna być bardo gorąca, ale jeszcze nie wrzeć.

Dodajemy ocet winny, gotujemy przez około 5 minut ciągle mieszając,
żeby serwatka się nie przypaliła.
Jeśli doprowadzicie serwatkę do wrzenia,
ricotta może mieć taki lekko dymny posmak, mi to pasuje !

Ostrożnie (!) przelewamy ricottę na chustę serowarską
(chusta może być na durszlaku
położonym na zlewie, lub nad wiadrem)
– ja używam do tego celu grubo tkanej chusty serowarskiej
albo takiego „rożka serowarskiego” z tworzywa.
Pozwalamy, aby serwatka odciekła – kawałeczki ricotty są bardzo, bardzo małe.

Kiedy serwatka w miarę odcieknie
(można podnosić chustę do góry, wtedy odcieka szybciej)
ostrożnie unosimy chustę, zawiązujemy jej końce tak,
żeby stworzyła się sakiewka i gdzieś ją zawieszamy
– ja wkładam pomiędzy końce długą łyżkę,
łyżkę opieram o wiaderko
i pozwalam ricottcie odciekać kilka godzin lub całą noc.

Gotową ricottę możemy zjeść od razu, przechowywać w lodówce,
lub, tak jak w przypadku creme fraiche,
dodać do niej kultur bakterii, aby wzbogacić smak.
- See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/ricotta/#st...p6XWq.dpuf

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-04-2014, 14:09:57
Post: #9
RE: S e r w a t k a ...
Zurek na serwatce:


Tego z pewnoscia Nikt z Was jeszcze nie probowal ! [Obrazek: 50305.gif]

ale nigdy nie zaszkodzi cos (calkiem starego) nowego poprobowac. [Obrazek: wink.gif]
W wielu domach – dbajac o zdrowie, o wlasciwa flore bakteryjna naszego przewodu pokarmowego
– gotuje sie od czasu do czasu – Z U R E K ...

Moj jest na mojej ulubionej Serwatce [Obrazek: smile.gif]

Potrzebujemy : 1 l serwatki, marchewke, pietruszke, cebulke, wiekszy ziemniaczek,
listek laurowy, kilka ziarenek angielskiego ziela, majeranek do smaku, kawalek wedzonego boczku, kielbaske, ktora mozemy podac jako wkladke do zurku, kwasna smietanke i ev odrobine maki na zageszczenie. (ja nie zageszczam). Mozemy dodac gotowane jajko.

Boczek podsmazyc na masle, dodac pokrojona w kostke cebule.
Do serwatki dodac pokrojone wszystkie warzywa, boczek z cebulka, przyprawy,
pogotowac az wszystko bedzie miekkie, zaciagnac smietanka.
Kielbaske mozna gotowac w zurku, ale mozna takze pokroic w kostke
i przesmazyc razem z boczkiem i cebulka.

Swieta juz minely ... jednak dla tych co maja fantazje
mozna tak podac ...


[Obrazek: miseczkichlebowe3a1.jpg] [Obrazek: %C5%BCurek9a1.jpg]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



26-04-2014, 21:29:01
Post: #10
RE: S e r w a t k a ...
W mleku kobiety karmiacej jest bardzo rzadko spotykany kwas GLA.
Chcac wzbogacic nasz organizm w ten kwas proponuje Wam przygotowywac
pasty twarogowe z dodatkiem zmielonych nasion kozieradki,
zmielonych nasionek ogorecznika lekarskiego, z dodatkiem oleju z wiesiolka dwuletniego.
Rowniez mozna te dodatki wkomponowywac do koktajli na bazie serwatki.
Przypominam, serwatka jest lekkostrawna i doskonale wplywa na perystaltyke jelit.
Wskazana dla osob, ktore maja otluszczone organy.
Mozna zalewac serwatka owsianke, smaczne.

[Obrazek: IMG_1451.jpg]

Szampan mleczny - (Zapomniany napój z PRL-u)


Składniki:
- serwatka,
- cukier 5% w stosunku do ilości serwatki
- drożdże winiarskie 1-2 g/5l ( ja użyłem bayanus G995) lub piekarnicze,
są jeszcze dodane rodzynki czyli dzikie drożdże, jeśli ktoś chce

Jest to znakomity sposób zagospodarowania serwatki po produkcji serów.
Serwatkę należy podgrzać do ok. 90 stopni.

Ok. 2% całkowitej ilości cukru skarmelizować i dodać do gorącej serwatki mieszając.
Dodać też pozostała część cukru do serwatki. Po rozpuszczeniu serwatkę odstawić do ostygnięcia.
Wykonać starter drożdżowy. Ok. 150ml serwatki o temp. 25-30 stopni + 4 łyżeczki cukru + drożdże.
Odstawić na ok. 1 godzinkę.
Po ostygnięciu serwatki np. w dużym garnku
dodać starter drożdżowy i odstawić na w temp pokojowej na ok. 8h.
Następnie zlać do butelek znad osadu dodając 1-3 rodzynki na butelkę.
Ja dawałem 1 rodzynkę na 0,5l . Odstawić w temp pokojowej na kolejne ok. 8 h.
Następnie sprawdzić stopień przefermentowania (smakowo)
i przenieść butelki do lodówki (temp. ok. 6-8 stopni).
Produkt nie jest klarowny,
każdy napoój fermentowany nie filtrowany jak w zakładach jest naturalnie mętny.
To zdrowy objaw
Super napój na gorące dni. Zużyć jak najszybciej.

http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/07/Szampan-mleczny.html

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
06-06-2014, 10:15:10
Post: #11
RE: S e r w a t k a ...
Bedac na kuracyjnym urlopie w Solec Zdroj,
wlasnie w takich "naczynkach" otrzymywalismy zurek.
Pychotka !

[Obrazek: %C5%BCurek9a1.jpg]

Zaczynaja sie upaly ... propozycje nie do odrzucenia ;)

Malinowe orzeźwienie


[Obrazek: koktajl+malinowy2.jpg]
Składniki (ok. 5 porcji):
400 ml serwatki naturalnej ( zimnej)
400 ml maślanki naturalnej (zimnej)
400 g świeżych malin
4 łyżki cukru ( można pominąć)
+ melisa/mięta do dekoracji, kilka malin

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem.
Przelać do szklaneczek, udekorować świeżymi malinami,
listkami melisy/mięty, od razu podawać.

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
09-07-2014, 17:02:39
Post: #12
RE: S e r w a t k a ...
Jako codzienny napoj majacy wlasciwosci lecznicze
proponuje mix :

serwatka, siemie lniane lub olej lniany, 3-4 zabki czosnku,
na czubku lyzeczki nasion : kminku, czarnuszki, kopru wloskiego
i spora garsc natki pietruszki.

Dzialanie prozdrowotne w profilaktyce naczyn krwionosnych -
zapobieganie zwezaniu sie tetnic.

Pamietajmy o tym, ze serwatka posiada to samo PH -5,5 co skora,
jest bardzo dobrze tolerowana przez skore, dlatego idealnie nadaje sie do pielegnacji.
Posiada tez witamine E.

Serwatka jest złozona mieszania wielu wartosciowych skladnikow:
bialek, laktozy, zwiazkow wapnia i fosforu, kwasow organicznych i witamin.
Jest wiele produktow spozywczych z zawartoscia serwatki,
sa dzieki temu prozdrowotne i bardziej odzywcze.
Bialka serwatkowe opozniaja procesy starzenia sie organizmu.
W XIX wieku byly realizowane w rejonach alpejskich „kuracje serwatkowe”.
Preparaty zawierajace bialka serwatkowe sa rowniez
z powodzeniem stosowane w terapiach antynowotworowych, sa wykorzystywane w walce z HIV/AIDS.


[Obrazek: oczyszczanie.jpg]


[Obrazek: indeks.jpg] Wykorzystujmy SERWATKE we wszystkich mixach [Obrazek: motyle31.gif]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz