Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Smakowita kwiatowa kuchnia
29-10-2013, 19:53:02
Post: #1
Rainbow Smakowita kwiatowa kuchnia
Beignets a la saute, czyli szalwia w ciescie .


[Obrazek: mryg.gif]

szklanka maki
1 jajko
0,5 szklanki wytrawnego wina lub piwa
kilkanascie listkow szalwii
sol

olej do smazenia

[Obrazek: SC_1599.jpg]


Pojedyncze listki szalwii cale i koniecznie z ogonkami,
oplukac i osuszyc.
Przygotowac ciasto : oddzielic bialko od zoltka,
bialko ubic na sztywna piane,
Z maki, zoltka i wina/piwa wyrabic gladkie ciasto.
Bialko polaczyc z ciastem. Rozgrzac olej, listki maczac w ciescie, trzymajac za ogonek,
Listki powinny byc dobrze obklejone ciastem, nie powinno splywac.
Klasc na goracy olej, gdy lekko brazowieja, wykladac na papier kuchenny, podawac do jedzenia poki gorace.
Mozna posypac cukrem pudrem, choc ja wole lekko osolic sola kminkowa.
Sol kminkowa:
gruba sol podprazyc na suchej patelni, przesypac do miseczki, podprazyc takze : kminek, kumin, czarny kminek,
biala gorczyca i kolendra. Wszystko wystudzic, rozetrzec w mozdzierzu lub zmielic w mlynku.
Swietna przyprawa do czego tylko dusza zapragnie – i dobrze dzialajaca na trawienie. [Obrazek: mryg.gif]


Proste, szybkie i przyjemne [Obrazek: wesoly.gif]


Panierowane w ciescie liscie szalwii z ogonkami,
ktore przypominaly dobrze utuczone myszki opisywal Mikolaj Rej
w ,,Kuchen meisterey” z XV wieku w
,,bardzo przydatnej ksiazeczce o sporządzaniu potraw
ku zachowaniu zdrowia i pozytkowi ludzi” znajdujemy taki przepis na szalwie
w ciescie:

,,Nadziewane ciasto z szałwijej uczyń tak: weźmij gruszek pospolitych suszonych i przygotuj je zaraz, uwarz one miękko i utłucz w moździerzu, skrop je dobrze miodem i winem, przydaj szafranu, posmaruj tym liść szałwijej i nakryj go drugim, sklej ich brzegi razem, uczyń ciasto z miodem i winem, obciągnij nim szałwije i smaż, daj (na stół) gorące i posyp po wierzchu cukrem.”



Mysle, ze kto sie odwazy przygotowac te “myszki” – nie pozaluje [Obrazek: wesoly.gif]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



14-03-2014, 23:04:43
Post: #2
RE: Smakowita kwiatowa kuchnia
Mozemy pomalenku przygotowac sie do wiosennej kuchni z wiosennymi kwiatami :)

Zakwitl juz ogorecznik !

Sliczna roslinka, ktorej kwiaty mozemy spokojnie dodawac do salatek i surowek. :)

[Obrazek: 0-ogorecznik-ogorecznik-lekarski_6142.jp...;amp;h=512]

Kwiat ogórecznika

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-06-2018, 10:48:28
Post: #3
RE: Smakowita kwiatowa kuchnia
Podczas rozmow, okazalo sie, ze jest jeszcze zainteresowanie jadalnymi kwiatami
Obiecalam wiec napisac troszke o jadalnych kwiatach ...

[Obrazek: d27c8600856328f47960ad0dbcd31e55.jpg]

Zdajemy sobie sprawe z tego, ze kwiaty do jedzenia
nie zbieramy na terenach zanieczyszczonych
kwiaciarni, czy tez sklepow ogrodniczych -
te takze nie nadaja sie do jedzenia.
Najlepiej zbierac je w dobrze znanym miejscu.
Zebrane kwiaty dobrze jest przewozic w wiklinowych koszykach
lub lnianej torbie.

Teraz w czerwcu mamy troszke kwiatkow,
ktore mozemy z apetytem podjadac przy roznych okazjach.

Przepisy podawac bede z roznych stron internetowych.
Sa dziewczyny, ktore maja swietne przepisy z jadalnych kwiatow.
Klaudyna Hebda, Inez Herbiness, Zoja,
Pinkcake czyli Gosia Kalemba-Drozdz, Agnieszka Maciag,

Wymienie te kwiaty, ktore mozemy zebrac jeszcze teraz - w czerwcu.

Mniszek lekarski - popularny mlecz.
kurdybanek - cudownie pachnacy - cudownie gorzki - do pieczeni - wspanialy.
Koniczyna polna
Fiolki rogate, fiolki polne i lesne, wonne,
stokrotki,
bratki,
pierwiosnek bezlodygowy
kilka jadalnych dzikich kwiatów np.:
zywokost,
dziki bez - jednak zdazyl juz przekwitnac,
tak jak bez (lilak) ...
ogorecznik lekarski

ciekawe informacje :
http://rod-giszowiec.cba.pl/jadkwi.html

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-06-2018, 15:01:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2018 15:02:48 przez Zuzu59.)
Post: #4
RE: Smakowita kwiatowa kuchnia
Cudne informacje :heart:
Część wiedziałam, ale niektóre są dla mnie zaskoczeniem.
Jak znajdę, to wrzucę fotki tartoletek, które parę lat temu zrobiłam- z kwiatami. Nieskromnie powiem, że były ładne, a na przyjęciu robiły furorę. :D;)

Czy róże wszystkie są jadalne? :huh:

"A CI, KTÓRZY TAŃCZYLI ZOSTALI UZNANI ZA SZALEŃCÓW PRZEZ TYCH, KTÓRZY NIE SŁYSZELI MUZYKI." FRIEDRICH NIETZSCHE
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-06-2018, 17:09:16
Post: #5
RE: Smakowita kwiatowa kuchnia
Poza różą dziką do celów kulinarnych wykorzystuje się:
różę francuską (rosa gallica)
różę pomarszczoną zwaną także japońską lub różą cukrową (rosa rugosa)
różę stulistną (rosa centifolia)
różę damasceńską (rosa damascena).
różę jabłkową
róże burbońskie i portlandzkie
pachnąca róża angielska


Można zadać sobie pytanie po co to wszystko,
skoro do jedzenia miałaby się nadawać każda róża
o ile tylko nie potraktowaliśmy jej pestycydami?
Otóż spora część róż może być po prostu niesmaczna, czy wręcz gorzka.




[Obrazek: stulistna_jadalna.jpg]

Rosa centifolia - jadalna róża stulistna (źródło: wikipedia)

Cytat: Róża jest niezwykle zdrowa, smaczna i pożywna.
Stosuje się ją w kuchni, ziołolecznictwie i kosmetyce.
Używa się zarówno owoców jak i kwiatów.
Płatki utarte z cukrem są dodatkiem do deserów i herbaty
zaś różę damasceńską stosuje się do aromatyzowania alkoholi i potraw.
Z róży można zrobić ziołowe herbaty, nalewki, wino czy konfitury.
Płatki dodane do przetworów trzymanych w słoikach
ponoć zabezpieczają przed zepsuciem.
Róża pomaga też wygoić rany
(dawniej róży dzikiej używano do leczenia ugryzień) i wzmacnia odporność.
Ponadto konfitury z płatków róż są afrodyzjakiem.


[Obrazek: r%C3%B3%C5%BCa%2Bkonfiturowa%2BHansa.jpg]

Róża Hansa - jedna z odmian polecanych do konfitur

[Obrazek: r%C3%B3%C5%BCa%2Bcukrowa.JPG]

Róża pomarszczona nazywana jest różą cukrową,
chociaż niektórzy stosują ten termin również do określenia róży stulistnej.

zrodlo:http://rozanybalkon.blogspot.com

Autorka tego bloga ma bardzo duzo ciekawych przepisow.
Podam jeden z tych, ktory mnie b. zainteresowal.

Róża cukrowa - przedwojenny przepis na konfiturę z róży

W owej książce podano następujący sposób na konfiturę z róży:

"Specjalny gatunek róży czerwonej, zwanej cukrową, obrać należy starannie każdy listek z białych końców i żółtych środków, zważyć ją, a następnie sparzyć wrzącą wodą aby z niej gorycz wyszła i odcedzić na sito. Gdy dobrze z wody osiąknie, skropić ją cytryną dla nabrania na powrót różowego koloru i kwaskowatego smaku, rozskubać listeczki palcami i wrzucić do gorącego syropu gęstego, zrobionego z 2 kg cukru licząc na 1/2 kg róży. (Jeśli róża ma być nie do jedzenia, tylko do ciasta można dać tylko 1 1/2 lub 1 kg). Pozostawić w nim różę do następnego dnia, potrząsając parę razy naczyniem i mieszając łyżką, aby listki pojedyńczo się rozdzieliły. Nazajutrz smażyć na wolnym ogniu, aż róża nabierze przeźroczystości, wyszumować i zimną złożyć do słoi".

Zbiór płatków będzie czerwcu.
Kto lubi kulinarne eksperymenty może owego starego przepisu spróbować.

[Obrazek: R%C3%B3%C5%BCa%2Bna%2Bkonfitur%C4%991.jpg]

Róża pomarszczona Fimbriata

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz