Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Znajome, ale czy znane? ► Kawa
28-10-2013, 13:02:32
Post: #1
Znajome, ale czy znane? ► Kawa
KAWA
Coffea

Podobno największymi smakoszami kawy wśród zwierząt są małpy. Zjadają one najaromatyczniejsze owoce z dojrzałymi nasionami. W zapiskach badaczy można natrafić na informacje, że tubylcy zbierali nadtrawione nasiona po ich przejściu przez przewód pokarmowy małp, poddawali specjalnym zabiegom i w ten sposób pozyskiwali „boski napój". Był on podawany na specjalne okazje jako swoisty rarytas. Na ewentualne zapytanie odpowiadam, że nie dotarłam do informacji, czy konsumenci znali pochodzenie tych nieocenionych, w mniemaniu producentów, nasion i czy podobny sposób zbieractwa jest stosowany również w czasach dzisiejszych. Dowiedziałam się natomiast, że o podniecających właściwościach kawy przekonali się pasterze kóz. Zauważyli oni, że po spożyciu liści i nasion pewnego krzewu kozy są jakby żwawsze i weselsze. Spróbowali więc i oni.

Za ojczyznę kawy uchodzi etiopska prowincja Kaffa, gdzie do dziś znajdują się naturalne zarośla kawowe. W kręgu tamtejszej kultury kawa była znana już w starożytności nie tylko jako napój, lecz także jako potrawa. Były to gotowane nasiona z dodatkiem masła i soli.

Z Etiopii kawa przedostała się do Arabii Szczęśliwej (Arabia Feliks), czyli obecnego Jemenu, a stamtąd za pośrednictwem największego ówczesnego portu Mokki (dziś małej zapomnianej wioski) na cały świat, z wyjątkiem półkuli zachodniej.
Przewozu nasion dokonywano karawanami wędrującymi szlakiem Jemen-Mezopotamia-Indie. Ważniejszymi odbiorcami kawowego ziarna były podobno ówczesne klasztory; kawa ułatwiała nocne czuwanie.

Do Europy wieści o kawie dotarły za sprawą włoskiego profesora z Padwy, Prospera d'Alpino, który w roku 1592 był uczestnikiem weneckiego poselstwa do Egiptu. Natomiast nasiona sprowadzono 13 lat później. Otrzymał je francuski lekarz i botanik Charles d'Ecluse. Pierwsze kawiarnie na zachodzie Europy zaczęły się pojawiać w wieku XVII. Były rozwijane, to znów ze względów politycznych zamykane.

Do upowszechnienia picia kawy przyczyniły się bez wątpienia ambasady tureckie.

Za najcenniejszą odmianę uchodzi kawa arabska (Caffea arabica). Jest to małe drzewko lub krzew ze skórzastymi wiecznie zielonymi liśćmi. Kwitnie biało od trzeciego roku życia. Owoce, podobne do wiśni, kryją w środku dwie pestki, czyli dwa znane nam wszystkim kawowe ziarna. Dojrzewanie owoców trwa 8-12 miesięcy, stąd ogromne wymagania kawy wobec średniej wilgotności i średniej temperatury. Rośnie na wysokości 900-2500 m n.p.m. w wilgotnych leśnych parowach i lasach galeriowych.

Wróćmy jednakże do odmian. Prócz już wymienionej arabiki, której udział w obrocie handlowym jest zdecydowanie największy, znana jest kawa liberyjska, rosnąca na niżu od Konga po Angolę i Gwineę. Jej krzewy są wyższe, a owoce większe od arabiki, ale o słabszym aromacie. Udział tej kawy w ogólnym obrocie nie przekracza 10%. Jest jeszcze odmiana wyniosła o wartościowym drobnym ziarnie, szczególnie cenna dla plantatorów, gdyż jest odporna na choroby i szkodniki, które, niestety, nie omijają drzew kawowych. Tym samym plantacje nie są wolne od chemicznych środków ochrony. Jest jeszcze jeden gatunek gorszej jakości, rosnący dziko w dorzeczu Konga, w dżunglach i sawannach - tzw. kawa koszykowa.

Będące w obrocie handlowym nasiona kawy zawierają średnio 11 % tłuszczu, 13% białka, 0,3-2,5% kofeiny oraz 11% wody, także olejek eteryczny, nadający niepowtarzalny aromat.


Warto podać, że kawę można siać, co czyni się w Brazylii, lub rozmnażać wegetatywnie za pomocą odkładów, sadzonek lub szczepienia lepszych gatunków na podkładach gatunków gorszych (np. arabiki na kawie liberyjskiej). Ze względu na nierównomierny okres dojrzewania kawy zbiera się ją ręcznie przez kilka miesięcy w roku. Z jednego hektara można otrzymać 300-500 kg, z jednego krzewu około 500 g. Kawa uprawiana w Brazylii jest tak plenna, że bije wszelkie rekordy. Czasem zbierano nawet do 5 ton z 1 ha. W przypadku bardzo bogatych zbiorów najwięksi plantatorzy topią kawę w morzu, aby nie dopuścić do spadku jej ceny na światowych rynkach.

Krzewy kawowe eksploatuje się około 20 lat, ale nie jest to reguła, w niektórych bowiem regionach owocują nawet 100-letnie plantacje.
Nasiona kawy rozłożone w słońcu na płachtach suszy się około dwóch miesięcy. Suszenie w specjalnych suszarniach trwa krócej. Sposób suszenia nie jest jednak obojętny dla jej smaku. W obrocie znajdują się: ziarna suszone - palone przez importera - oraz kawa rozpuszczalna, otrzymywana z jednego określonego gatunku.

W medycynie ludowej krajów tropikalnych kawa jest znana jako środek stosowany w zatruciach opium lub przeciw cholerze. Pija się tam także napar z suchych, podprażonych liści kawowego drzewka.

Miąższ otaczający ziarno jest smaczny i aromatyczny, przypomina w smaku konfitury z owoców dzikiej róży. W krajach tropikalnych wytwarza się z mięsistych łusek napoje alkoholowe.

Wyciąg z kawy - kofeina -jest znanym lekiem w medycynie oficjalnej, składnikiem różnych preparatów zalecanych w przypadku przytłumienia ośrodkowego układu nerwowego, w celu zwiększania fizycznej i psychicznej wydolności, a także w razie złego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i skurczów naczyń mózgu, objawiających się migrenami.

W Polsce kofeina wchodzi w skład takich leków, jak: Amidochin, Belledrinal, Bromidon, Cardiamid, Cofedon, Coffan, Coffecorn, Hydecorn, Isochin, Lumidrinal, Pyrosalofen, Salcofen, Coffeinum natrium bensoicum oraz Coffeinum natrium salicylicum. W Związku Radzieckim znany jest Ascafen, Nowomigrofen, Nowocefalgin, Piramein, Citramon, Kofetamin i Koffen.

Leki zawierające kofeinę są także stosowane w weterynarii. Kawa jest więc nie tylko ożywiającym napojem, lecz i lekiem. Niestety nie dla wszystkich. Kawy nie wolno podawać dzieciom, nie powinny jej także pić młodzież, osoby w podeszłym wieku, cierpiące na chorobę nadciśnieniową, stwardnienie tętnic i bezsenność. Nie zaleca się jej także w przypadku schorzeń typu gastrycznego, nieżytów żołądka i jelit, wrzodów przewodu pokarmowego. Kawy nie powinny pić też osoby nerwowe i nadmiernie pobudliwe.
Zacytuj ten post w odpowiedzi



29-10-2013, 16:01:09
Post: #2
RE: Znajome, ale czy znane? ► Kawa
Tylko świeżo zmielona kawa smakuje ... kawą



[Obrazek: KAWA+ANIMATION6_7da1d127_L.gif]


Dla Anglika jest to "coffee",
dla Francuza "cafe",
Niemcy mówią "Kaffee",
Holendrzy "koffie",
Włosi "cafe",
Grecy "kafeo",
a Polacy "kawa".



Temat pasjonujacy, z pewnoscia kazdy z nas pije kawe, i kazdy - na - Swoj Sposob [Obrazek: wink.gif]

Jednakze nie kazdy wie, ze KAWA - jest bardziej "zdrowsza" niz "szkodliwa".
Okazuje sie, ze kawa moze przedluzyc nasze zycie, zaoszczedzic wielu przykrych schorzen.
W roku 2003 zidentyfikowano w kawie zwiazek przeciwnowotworowy o nazwie metylopirydyna.
Zwiazek ten wystepuje tylko w kawie.

Kawa jest silnym przeciwutleniaczem,
zmniejsza zmeczenie i zwieksza wytrzymalosc fizyczna organizmu.
Amerykanski naukowiec, Artur Klatsky po 10 latach doswiadczen doszedl do wnioskow,
ze picie kawy chroni przed myslami samobojczymi i odgania stres.
Wskazana jest nawet dla dzieci, podawana z mlekiem uodparnia na stres i depresje.
Oczywiscie mowa tu o umiarkowanych dawkach.
Niby czemu kilkulatek ze szklanka latte w reku wywoluje zdziwienie, a już kilkulatek z butelka coca-coli nie?

[Obrazek: palenie+kawy.jpg]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
30-10-2013, 11:25:30
Post: #3
RE: Znajome, ale czy znane? ► Kawa
Kofeina moze uposledzac dzialanie meskiego hormonu plciowego - testosteronu.
Z pewnoscia jest to istotne dla mezczyzn, gdyz prowadzi do zmniejszenia popedu plciowego.
Ratunkiem jest umiar w piciu "malej czarnej" i wybor nie ilosciowy, ale jakosciowy ...

Jesli kupujemy kawe bez "gwarancji" na jej dobra jakosc narazamy sie na duze niebezpieczenstwo.
Ochratoksyna A jest najczesciej występująca mykotoksyna w pokarmach na swiecie, jest to trucizna produkowana naturalnie przez pewien szczep grzybow, jest szczegolnie toksyczna i niebezpieczna dla zdrowia.
Dlatego tez - raz jeszcze powtorze - jakosc a nie ilosc jest wazna...

[Obrazek: kawa+animation+ziarnka+tlo+brazowe12.gif]


[Obrazek: cudzyslow2.png] Oto wierszyk jest o kawie,
Czarnej, mocnej, rozpuszczalnej,
Nasza kawa jest różnista,
Z mleczkiem , cukrem nawet czysta.
To kolejna mocna kawa, czarna jak piekielna zjawa... [Obrazek: cudzyslow2.png]

Lyk pysznej kawy pozwala na chwile relaksu
i oderwanie sie od goniacej codziennosci
a desery maja w sobie niezwykla moc,
dzialaja kojaco na nasze smutki.


To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
02-11-2013, 23:22:39
Post: #4
RE: Znajome, ale czy znane? ► Kawa
[Obrazek: images+(1).jpg]

Mozemy zapoznac sie takze z kawa ZIELONA.
Jest spokrewniona z nasza palona kawa.
Jednak po "zaparzeniu" rozni sie od naszej codziennej, porannej kawki ;)
Jest to suplement diety ...
Zawiera kwas chlorogenowy, wspomaga proces odchudzania i pomaga zwalczyc cellulit.
( dostepna w tabletkach :
http://tabletki-odchudzanie.com.pl/zielona-kawa.html )

Nie podaje tego jako Reklame, lecz jako ciekawostke.
Przerazajace sa informacje, o "szybkosci" odchudzania sie ...
7-10 kg. w ciagu miesiaca ... czy ktos sobie potrafi wyobrazic,
co moze sie dziac przy takim gwaltownym spadku wagi w organizmie ?
W ten sposob mozna doprowadzic swoj organizm do ruiny ...
To co zostaje w nim zniszczone poprzez diety "szybkosciowe"
- o tym mozemy sie przekonac w niedlugim czasie.
Najczesciej jednak uszczerbek jest nie do naprawienia ... :(

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Znajome, ale czy znane? ► Kakao Haniel 7 7.571 21-08-2014 21:51:58
Ostatni post: Strix
  Znajome, ale czy znane? ► Herbata Haniel 0 4.339 28-10-2013 12:56:23
Ostatni post: Haniel