Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!
brokuły z trójkolorową quinoa i majonezem wegańskim
|
23-09-2019, 22:42:53
Post: #1
|
|||
|
|||
brokuły z trójkolorową quinoa i majonezem wegańskim
przepis dosyć prosty ...
potrzebujemy: brokuły, quinoa, majonez wegański, mieszanka pestek&co ![]() quinoa warto przed gotowaniem wypłukach na drobniutkim sitku oraz po zagotowaniu - 1-szą wode odlać, potem dolać świeżej i dodać odrobinę soli, odcedzić brokuły ugotować lekko osolone, nie rozgotować - często odstawiam wcześniej i zostawiam odcedzone pod przykrywką na chwilę, żeby "doszły" pestki z sezamem prażę chwilę na patelni na talerz nakładam brokuły z odrobiną quinoa (czubata łyżka na miseczkę brokuł), do tego łyżka lekkiego wegańskeigo domowego majonezu i posypuję gorącymi jeszcze pestkami majonez wegański robię z mleka sojowego bio organic Alpro soja niesłodzonego: dodaję odrobinę cytryny i octu winnego/jabłkowego (ocet jest dosyć łagodny), sól - i miksuję powoli z olejem słonecznikowym; ilość oleju decyduje czy konsystencja wychodzi bardziej jako "gęsta śmietana" czy jak majonez ; ja preferuję gęstą śmeitanę -jest mniej tłuste majonez robię wcześniej ponieważ odstawiam go na pól godziny do lodówki - wtedy jeszcze gęstnieje i wydziela sie też część półpzrezroczystego płynu na spodzie (jak serwatka) - wykorzystuję tylko tę ściętą masę; w lodówce moze stać max do 3 dni smacznego! |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|