Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
brokuły z trójkolorową quinoa i majonezem wegańskim
23-09-2019, 22:42:53
Post: #1
brokuły z trójkolorową quinoa i majonezem wegańskim
przepis dosyć prosty ...
potrzebujemy: brokuły, quinoa, majonez wegański, mieszanka pestek&co ;)(słonecznik, dynia, sezam,itp -są gp)

quinoa warto przed gotowaniem wypłukach na drobniutkim sitku oraz po zagotowaniu - 1-szą wode odlać, potem dolać świeżej i dodać odrobinę soli, odcedzić
brokuły ugotować lekko osolone, nie rozgotować - często odstawiam wcześniej i zostawiam odcedzone pod przykrywką na chwilę, żeby "doszły"
pestki z sezamem prażę chwilę na patelni
na talerz nakładam brokuły z odrobiną quinoa (czubata łyżka na miseczkę brokuł), do tego łyżka lekkiego wegańskeigo domowego majonezu i posypuję gorącymi jeszcze pestkami

majonez wegański robię z mleka sojowego bio organic Alpro soja niesłodzonego: dodaję odrobinę cytryny i octu winnego/jabłkowego (ocet jest dosyć łagodny), sól - i miksuję powoli z olejem słonecznikowym; ilość oleju decyduje czy konsystencja wychodzi bardziej jako "gęsta śmietana" czy jak majonez ; ja preferuję gęstą śmeitanę -jest mniej tłuste
majonez robię wcześniej ponieważ odstawiam go na pól godziny do lodówki - wtedy jeszcze gęstnieje i wydziela sie też część półpzrezroczystego płynu na spodzie (jak serwatka) - wykorzystuję tylko tę ściętą masę; w lodówce moze stać max do 3 dni

smacznego!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



Odpowiedz