Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziolowe wina, nalewki, syropy i inne przetwory.
16-02-2019, 20:22:04
Post: #1
Star Ziolowe wina, nalewki, syropy i inne przetwory.
[Obrazek: witaminy-preparaty-naturalne.jpg]


Kazdy miesiac roku ma charakterystyczne rosliny,
z ktorych mozemy robic wszelkiego rodzaju syropy,
nalewki, cydry, wina - i wiele innych o leczniczym dzialaniu przetworow.


Mysle ze kazdy z nas moze dac wklad i przekazac nam wlasne doswiadczenia w tej kwestii.


Wina ziolowe sa bardzo skuteczne,
gdyz maja pelne dzialanie swiezych ziol i korzeni.

Wino szalwiowe
- jest to jeden z przepisow.

100 g szalwi,
1 l wina bialego wytrawnego,
dobrze jesli to bedzie wino zalecane przez Hildegarde von Bingen -
Kendermanns-Riesling-Kabinett
50 ml spirytusu 96%

Przepis na wino szalwiowe ze swiezych listkow szalwi.

w/g Hildegardy von Bingen jest bardzo prosty,
nie dodajemy do niego spirytusu.
Gotujemy swieze liscie szalwii w winie przez ok. 2 minuty.
Przecedzamy ziola i wrzace wino przelewamy do butelek,
ktore szczelnie zamykamy.


Hildegarda von Bingen uznaje szalwie,
obok piolunu (wermut), bertramu i galgantu
jako jedno z najwazniejszych ziol.
Szalwia leczy przyczyny chorob, a nie tylko objawy.
Leczy szybko i skutecznie.
Hildegarda poleca spozywanie szalwii pod kazda postacia.
Nawet w formie sproszkowanej na chleb.
Wina szalwiowego nie poleca jedynie przy reumatyzmie.
W tym przypadku szalwie nalezy pic w postaci herbaty.

Wino szalwiowe z suchych lisci szalwi.

Suche liscie szalwi zalac winem i spirytusem oraz macerowac przez 10 dni,
po czym przecedzic do butelek.

Szalwia jest dosyc uniwersalna, ma wlasciwosci przeciwzapalne,
sciagajace, orzezwiajace, kojace, bakteriobocze,
dziala nawet na gronkowce zlociste,
ponadto ma zastosowanie przeciwpotne, przeciwbiegunkowe,
zolciopedne, reguluje trawienie, pobudza krwawienia miesieczne,
ma tez dzialanie uspokajajace i przeciwcukrzycowe.
Pic 3 - 4 razy dziennie po 25 ml, po posilku.

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



16-02-2019, 20:59:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2019 21:02:18 przez justyna11669.)
Post: #2
RE: Ziolowe wina, nalewki, syropy i inne przetwory.
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Składniki potrzebne do wykonania syropu:

1 litr kwiatów mlecza;
1kg cukru;
2 cytryny;
1 litr wody.
Kwiaty mniszka lekarskiego włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez 15-20 min. Po tym czasie odstaw miksturę w chłodne miejsce na całą dobę. Następnego dnia odcedź wywar przez sito i dodaj do niego sok z cytryny i cukier, wymieszaj i gotuj przez ok. 2 godziny.
:blackheart
Mniszek lekarski


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
17-02-2019, 20:50:10
Post: #3
RE: Ziolowe wina, nalewki, syropy i inne przetwory.
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcQuRA-SgqaKxLxZclWyNgS...GxfuRh7n1E]
Syrop imbirowy - czyli naturalna szczepionka na odpornosc.


Imbir ma wlasciwosci bakteriobojcze i przeciwwirusowe.
Czyli - mozna nim zastapic wszelkie antybityki.



Podstawa syropu imbirowego jest korzen imbiru, cukier i woda,
oraz "szczypta" soli.
1kg korzenia imbiru, 5 szklanek cukru trzcinowego,
litr wody, tak jak zaznaczylam - odrobinka soli
(dodanie soli do kazdego napoju, potrawy -
wszedzie tam, gdzie soli sie nie dodaje -
wzmacnia naturalny smak tejze.)
Taka porcja wystarcza na ok. 0,5 l syropu.

Jak robie, to robie z trzech litrow wody.
Jest to pracochlonne, wiec robie jednorazowo wiecej i mam odpowiednia ilosc "do tworzenia kompozycji" [Obrazek: 30.gif]

Do wiekszego garnka wsypuje czesc cukru i lekko go podgrzewam. Cukier zaczyna sie karmelizowac.
Jesli chcesz miec ciemniejszy syrop - robisz mocniejsza zapalanke.
Baaaardzo ! ostroznie po troszeczku wlewamy cala wode.
Wsypuje reszte cukru. Calosc lekko gotuje. Skorke imbiru oskrobuje lyzeczka.
Kroje na plasterki, nie sa to jakies "wymiarowe plasterki", a poprostu cienkie plastry.
Caly imbir "laduje" w garnku z cukrem. Wszystko gotuje 2-3 godziny.
Odstawiam w chlodne miejsce (balkon), imbir maceruje sie cala noc,
rano na nowo zagotowywuje, przecedzam - i teraz zaczyna sie "zabawa" [Obrazek: 30.gif]
Syrop jest dosc "mocny".


Wieksza czesc schlodzonego syropu przelewam do woreczkow na kostki lodu.
Taka kostka starcza na szklanke mocnego imbiru w czasie choroby.
Do szklanki dodaje sok z cytryny i miod.
Dodajac miod - zawsze pamietac nalezy, by plyn byl schlodzona do 40°.
Pozostala czesc syropu dziele jeszcze na 2-3 czesci.

[Obrazek: DSC_3351.jpg]

Do gotowania pierwszej czesci dodaje troszke egzotyki :
anyz gwiazdkowy, gozdziki, kardamon, cynamon w laskach,
wanilie w laskach i koniecznie szczypte pieprzu kajenskiego.

Do nastepnej porcji dodaje kurkume.
(Kurkuma pomaga walczyc z infekcjami i pomoze wzmocnic system odpornosciowy.)
Lyzeczka kurkumy, na czubek lyzeczki zmielonego na swiezo czarnego pieprzu,
lyzeczke oleju kokosowego nierafinowanego, sok z cytryny i czubata lyzke miodu,
Pamietac nalezy, zeby przed dodaniem soku z cytryny i miodu
syrop schlodzic do 40°.

Mam podstawowy syrop zamrozony w kostkach, ale mam takze buteleczke "na teraz". [Obrazek: 30.gif]
Bardzo chetnie dodaje do kawy, herbaty, do ciasta, do deserow
i do czego tylko dusza zapragnie. [Obrazek: 30.gif]

Nie koniecznie trzeba syropy przechowywac w lodowce –
proporcje cukru do wody tworza syrop, ktory poprzez to sam sie konserwuje.
Trzymam je tylko w ciemnym i chlodnym miejscu (spizarce).

Aha - jeszcze jedna dosc istotna sprawa -
wszystkie miody mozna dodawac do syropu imbirowego.
natomiast miod spadziowy, nawlociowy i lipowy sa to najsilniej dzialajace miody
przy niezycie gornych drog oddechowych, zapaleniu pluc oraz przy goraczce.
Tych miodow uzywam na "szybkie" przygotowanie miodu imbirowego.


[Obrazek: hqdefault.jpg?sqp=-oaymwEiCKgBEF5IWvKriq...BLO_GEg11Q]

Jesli nie mam zapasu syropu imbirowego, robie syrop "na szybko". [Obrazek: 30.gif]
Wystarczy przygotowac kawalek tartego korzenia imbiru,
cytryne obrana ze skorki pokrojona w plasterki, miod.
Do sloiczka dajemy na dno troche miodu, na nim plasterek cytryny
i lyzeczke startego imbiru.
Przekladamy tak az do wypelnienia calego sloiczka.
Na zakonczenie wszystko zalane miodem.
Bedzie to miod imbirowy, ktory doskonale zastapi nam syrop imbirowy.
Tak przygotowany miodzik odstawiamy na noc.
Na nastepny dzien mozemy juz z niego korzystac. [Obrazek: mniam.gif]


Jesli wystepuje "mokry" kaszel, leci ciurkiem z nosa, robie odszumowany miod.
Sloik wstawiam do kapieli wodnej, mieszam miod i zbieram z niego tworzaca sie piane,
czyli resztki pylku kwiatowego i wosku.
Miod taki stosowany jest w kuchni Hildegardy von Bingen,
z ktorej bardzo chetnie korzystam.
Nasza slynna zielarka Stefania Korzawska zawsze zaznaczala,
ze do produktow sluzotworczych nalezy miod ale tylko surowy ,
przegotowanie - odszumowanie usuwa ta brzydka ceche.


[Obrazek: 0cc7bb7756c03a371c48d3b9d4ed09c1.jpg]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz