Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niebo na talerzu.
17-10-2018, 20:42:27
Post: #1
Star Niebo na talerzu.
Dzien mija ... kazda z nas spedza go inaczej.
Ja dzisiaj pokusilam sie upiec ciasto -
niebo na talerzu

[Obrazek: sernik-z-kaszC485-jaglanC485.jpg]


Przepis znalazlam w necie.

Ciasto z dynią z kaszy jaglanej.
Sernik z kaszą jaglaną z brzoskwiniami i chia ...

Sernik – niesernik,
w każdym razie ciasto z dynią bez glutenu o bardzo dobrym smaku.
A może to deser z kaszy jaglanej i chia?
Niech go każdy nazywa jak chce.
Jest zdrowy jak nie wiem, głównie z powodu kaszy jaglanej właśnie,
która jest tu głównym składnikiem.
Sernik – jagielnik jest znakomity na przykład na śniadanie.
Bo że na podwieczorek i do kawy – rzecz oczywista.
Nasionka chia większość z nas już polubiła za ciekawy smak i właściwości odżywcze.
Kto chce, może zamiast cukru użyć ksylitolu lub erytrolu.
Zwykłe mleko można zastąpić roślinnym,
a jogurt – wodą z większą ilością cytryny.
Kto nie ma dyni – pomija i daje więcej mleka.
Takie możliwości daje kasza jaglana.
Oswoiłam ją na razie głównie tylko w deserach i ciastach i w jednej zapiekance,
w słonych wersjach wybieram inne kasze,
może potrzebuję więcej czasu dla zawiązania tej przyjaźni

Kasza jaglana, suszone morele, chia i dynia w jednym upieczonym cieście.
Mus brzoskwiniowy ze świeżych owoców zamiast polewy wieńczy dzieło.
Zdrowe i pyszne, coś podobnego!

składniki ( na formę ok. 24 cm) :

Wszystkie skladniki zmniejszylam o polowe,
zamiast brzoskwin wzielam owoc kaki (persymona)

– ok. 800 g obranej ze skóry dyni bez części z pestkami
– 3/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
– ok. dwie szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
– 600 ml jogurtu naturalnego
– sok z połowy cytryny
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub wnętrze laski wanilii
wyskrobane nożem ze środka-
2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 4 łyżki nasionek chia
– 4 jajka – żółtka i białka osobno
– szklanka cukru ( 220g) lub innego słodzidła w kryształkach (ksylitol, erytrol).

– 5 dojrzałych, miękkich brzoskwiń
– 2 łyżeczki żelatyny lub agar -agar
– ewentualnie ok. 1 łyżka cukru lub ksylitolu/erytrolu (do smaku)
ciasto z dynią z kaszy jaglanej – przepis

Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, zalać wodą do 1/4 wysokości.
Dusić na małym ogniu bez przykrycia do miękkości.
Można też upiec dynię w piekarniku (w temp. ok. 180 st). Zblendować.

Kaszę podprażyć na suchej patelni, przepłukać ciepłą wodą, zalać mlekiem, zagotować.
Zmniejszyć ogień na najmniejszy
i gotować kaszę mieszając (inaczej się przypala) ok. 15 -20 minut.
Lekko ostudzić.

Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć kaszę do miski, dodać jogurt, całość dobrze zblendować.
( jogurt mozna zastapic woda z cytryna.)
Wlać sok z cytryny, wanilię, masło lub olej,
mąkę ziemniaczaną, chia, żółtka jajek i mus z dyni.
Zmiksować ubijającą końcówką miksera na jednolitą masę
Białka jaj ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru lub erytrolu/ksylitolu.
Ubitą pianę wmieszać łyżką lub łopatką w masę.
Całość przelać do formy.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą (ok. 1,5 l).
Ciasto ustawić na drugiej od dołu półce piekarnika,
najlepiej na półce-kratce grillowej.
Parująca woda uczyni konsystencję ciasta bardziej kremową.
Piec ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zblendować.
Dodać cukier, jeśli wydają się mało słodkie.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody.
Wymieszać z owocowym musem.
Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Kiedy zacznie gęstnieć, wylać na wierzch upieczonego ciasta w formie.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Okroić cienkim nożem wzdłuż rantów formy,
zdjąć delikatnie obręcz tortownicy, usunąć spód i papier.
Przełożyć ciasto na talerz lub paterę.

voila - gotowe - smacznego [Obrazek: 30.gif]


w skrócie –
gotujesz kaszę, gotujesz dynię, blendujesz,
mieszasz ze wszystkim, a na końcu z ubitymi białkami [Obrazek: 30.gif]

Ciasto bardzo smaczne.
Opis dlugawy, ale fajnie ze dokladny.
Warto zadac sobie odrobine trudu i zaryzykowac [Obrazek: 30.gif]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



19-10-2018, 10:45:47
Post: #2
RE: Niebo na talerzu.
Hej ! Hallo !
czy ktos mnie slyszy ?

Ogladacie i nikt nie napisze, czy smakowalo [Obrazek: 30.gif]
albo - nikt nie ma odwagi pozwolic sobie na " Niebo na talerzu " [Obrazek: 30.gif]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz