Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parszywa dwunastka ...
01-07-2018, 09:38:12
Post: #1
Star Parszywa dwunastka ...
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRy99QatqzJ9Tlz79fgWE6...40fqFuEzHT][Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRy99QatqzJ9Tlz79fgWE6...40fqFuEzHT]





Truskawki, smakowite owoce uwielbiane przez dzieci i dorosłych
po raz kolejny uplasowały się na topie parszywej dwunastki –
czyli na czele listy owoców i warzyw najbardziej skażonych pestycydami
publikowanej corocznie przez Environmental Working Group.
Według ostatnich najnowszych badań niemal 70% próbek pobranych z warzyw i owoców
wykazało zanieczyszczenia aż 178 różnymi substancjami chemicznymi.
Przed każdym testem warzywa i owoce są myte,
a niektóre obierane w sposób jaki większość konsumentów to czyni.
Jednak zanieczyszczenia chemiczne pozostają.



[Obrazek: parszywa-12.jpg?w=750]

czyli produkty zawierające największą ilość/wartość bezwzględna/ pestycydów w 2018 roku.

w kolejności:

Truskawki
Szpinak
Nektarynki
Jabłka
Winogrona
Brzoskwinie
Czereśnie
Gruszki
Pomidory
Seler
Ziemniaki
Słodka papryka


Truskawki wykazały obecność aż 20 różnego rodzaju substancji chemicznych,
ponad 98% truskawek, szpinaku, brzoskwiń, nektarynek, czereśni i jabłek uzyskało pozytywny wynik,
co oznacza skażenie co najmniej jednym rodzajem pestycydu.

W tym roku do parszywej dwunastki dołączył trzynasty produkt –
papryka ostra skażona środkami owadobójczymi działającymi toksycznie na układ nerwowy.


Najmniej zanieczyszczone chemicznie produkty to według raportu awokado i kukurydza,
gdzie testy wykazały obecność pestycydów w mniej niż 1% przebadanych próbek.
W ponad 80% ananasów, papai, szparagów, cebuli i kapusty nie wykryto
resztek zanieczyszczeń chemicznych po uprzednim umyciu.

Koncerny rolnicze stoją na stanowisku,
że płukanie produktów pod bieżącą wodą przez 30 sekund
pozwala wyeliminować resztki pestycydów.
Jednak przeprowadzone testy wykazują, że sama woda to za mało,
badacze z University of Massachusetts twierdzą,
że bardziej skutecznym sposobem jest moczenie warzyw lub owoców
w roztworze sody oczyszczonej.

Dalej raport podkreśla,
że pestycydy najbardziej negatywnie oddziałują na młode organizmy i płody,
mogą powodować u dzieci wady rozwojowe,
astmę, nowotwory, problemy neurologiczne i przewlekłe choroby.
W jednym z raportów Massachusetts Institute of Technology dr Stephanie Seneff
specjalizująca się we wpływie toksyn środowiskowych na ludzki organizm
posumowała wyniki badań.

Przy tej ilości stosowanego glifosatu w 2025 roku co drugie dziecko
będzie miało autyzm


Wniosek z raportu płynie jednoznaczny:

truskawki dla dzieci
- TAK –
ale wyłącznie z własnego ogródka


Domowy sposób na oczyszczenie warzyw i owoców z pestycydów

Wlej do miski 1 litr wody i dodaj do niego około pół szklanki octu
(najlepiej winnego lub jabłkowego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.
Następnie włóż do wody owoce i warzywa i płucz je przez kilka minut.
W tym czasie dochodzi do usunięcia bakterii w powierzchni owoców i warzyw.

Do drugiej miski wlej litr wody i dodaj do niej 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.
Następnie włóż wypłukane wcześniej w odczynie kwaśnym owoce i warzywa
i płucz przez około 10 minut.
Woda po płukaniu powinna zmienić swój kolor i konsystencję.
Może stać się mętna lub przybierać odcień żółtawy.
Poza tym na je powierzchni można zauważyć tłusty film.
Wszystko zależy do tego, jakie pestycydy i w jakich ilościach zostały użyte.

Warto wiedzieć, że na rynku są dostępne specjalne jonizatory,
czyli maszyny do produkcji wody o żądanym odczynie.

Opłukujemy warzywa i owoce pod bieżącą wodą.


Autor: Monika Majewska


[Obrazek: czysta-pietnastka.jpg]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



01-07-2018, 12:38:57
Post: #2
RE: Parszywa dwunastka ...
To dość porażające wiadomości.:-/
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
08-07-2018, 16:18:53
Post: #3
RE: Parszywa dwunastka ...
Takich porazajacych wiadomosci jest multum. [Obrazek: 30.gif]
ale jesc musimy wszystko ... prawda ?


[Obrazek: czego-nie-jesc.jpg]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
08-07-2018, 17:20:16
Post: #4
RE: Parszywa dwunastka ...
Cebula, kalafior, kapusta i grejfrut.

Wystarczy :D

A badania są przesadzone w jedną lub w drugą stronę, lepiej o tym nie myśleć. AngelAngelAngel

Nigdy nie mówiłam, że jestem normalna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
08-07-2018, 17:33:11
Post: #5
RE: Parszywa dwunastka ...
Kochana -
masz w zupelnosci racje !
[Obrazek: 00f0fa57f0ed89f18226f5773b277cc4.gif]

Sami musimy to wszystko wyposrodkowac.
Moze nie wszystko dziala na kazdego jednakowo [Obrazek: 2okulary.gif]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
09-07-2018, 05:53:02
Post: #6
RE: Parszywa dwunastka ...
Nie działają jednakowo jednak się pocieszam,że jem różne rzeczy w rożnym czasie. Bilansuje się chyba.:)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz