Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orzech wloski.
11-06-2018, 19:41:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2018 19:45:14 przez Boji.)
Post: #1
Star Orzech wloski.
Orzechowa niedojrzalosc —
jeden z najlepszych stanow, w ktorym mozna i trzeba korzystac z korzyscia dla zdrowia.



Szybciutko pisze te dwa przepisy - byscie zdazyly cos zrobic z zielonych orzechow,
gdyz czas zbierania jest dosc krotki ...

By zrobic nalewke z zielonych orzechow wloskich, mysle, ze nie bedzie wieksza trudnoscia ...
Mimo to napisze -

[Obrazek: e7c1e2235bdd4050d41951b4144f52dc.jpg]

Ok. litra alkoholu
30-40 zielonych orzechow wloskich
szklanka cukru - najlepiej brazowego (trzcinowego)

Orzech myjemy, siekamy na drobne kawaleczki,
zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka dni, by puscily sok.
Nastepnie zalewamy alkoholem.
Mozna dodac dla smaku laske vanilii, cynamonu,
gozdziki i/lub skorke pomaranczy czy cytryny.
Postawic na slonecznym miejscu na ok. 6 tygodni.
Po tym czasie przecedzic i przelac do butelek z ciemnego szkla.

Ta nalewka nadaje sie do stosowania w celach leczniczych.

Cytat:Zazywac 1 do 4 lyzek dziennie rozcienczone w wodzie przy niedoczynnosci tarczycy, hashimoto,
zatruciach, biegunkach, niestrawnosci, bólach i niezytach zoladka, wzdeciach, zaparciach,
problemach jelitowych, chorobach wirusowych przewodu pokarmowego,
cukrzycy, chorobie wrzodowej, pasozytach,
infekcjach bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych.

Ja osobiscie mam ta nalewke w razie potrzeby -
z klopotami przewodu pokarmowego.


[Obrazek: IMG_1095.JPG]

Kandyzowanie zielonych orzechow wloskich.

Przepisow jest kilka.
Moj przepis jest przepisem dla cierpliwych,
robiac po raz pierwszy posluzylam sie przepisem Lucyny Cwierczakiewiczowej.

Biore ok. kilograma zielonych orzechow,
po umyciu kazdy z nich nakluwam w wielu miejscach - konieczne rekawiczki ! -
zalewam w wiadereczku zimna woda.
Przez ok. 2 tygodnie codziennie zmieniam wode na swieza,
do czasu az orzechy zupelnie zczernieja.
Ten warunek musi być scisle przestrzegany by pozbyc sie goryczki z orzechow.


Mam przygotowane - kilogram cukru i tyle wody,
by wszystkie orzechy byly przykryte.
Gdy sa czarne zalewam czysta woda i gotuje do miekka - kilkanascie minut.
Sprawdzic mozna czy sa juz miekkie gdy szpikulec miekko przebija na wylot orzecha,
to znaczy, że jest juz dobry.
Odcedzam.
Gotuje lekki syrop i zalewam orzechy.
Odstawiam do nastepnego dnia.
Zlewam syrop i dodaje do niego nastepna szklanke cukru,
gotuje i zalewam goracym syropem orzechy.
Powtarzam to przez dwa nastepne dni - lacznie kg. cukru.
(razem cztery dni)
Ostatniego dnia orzechy zalewam wrzacym syropem, gotuje ok. 2-3 minut.
Wyjmuje orzechy do przygotowanych sloiczkow,
dodaje cynamon w drobnych kawaleczkach, gozdziki, kardamon, wanilie.
Syrop gotuje do zgestnienia,
i zalewam przygotowane w sloiczkach orzechy, zakrecam i odstawiam do gory denkiem.
Mozna pasteryzowac - ja nie pasteryzuje.
Orzechy sa chrupiace, ale nie twarde i bardzo slodkie.
Jesli zostanie troche syropu dolewam w proporcji 1:1 wodki.
Duze dzieciaki maja radoche - po lyczku wspanialej orzechowki.


Cytat:Oryginalny przepis Lucyny Cwierczakiewiczowej

"Wziąść orzechy zielone, nakłuć gęsto szpilką drewnianą w około i moczyć w miękkiej wodzie dni 9. Po 9 dniach nastawić w wodzie miękkiej niech się gotują aż zupełnie miękkie będą, tak, żeby z łatwością szpilka przechodziła; potem odlać na sito, żeby osiąkły; na funt orzechów wziąść 2 funty cukru, z połowy zrobić syrop niezbyt gęsty, włożyć w ten syrop kawałek cynamonu, trochę goździków i zimnym syropem nalać orzechy, niech tak stoją trzy dni. Po trzech dniach wybrać orzechy na sito, do syropu dołożyć resztę cukru i wolnym zalać, niech tak postoją trzy dni. Po trzech dniach znów wybrać orzechy na sito, wygotować dobrze syrop, żeby był gęsty, i tym gorącym syropem polać orzechy, niech tak stoją; po 9 dniach, jeżeli orzechy od środka będą czarne, a skóra twardawa, to mają dosyć, jeżeli zaś nie, to jeszcze raz syrop odlać i wrzącym zalać orzechy. Ostudzić i za- kilka dni układać w słoje. Konfitury tej używa się tylko na sucho lub do ubierania ciast, komputów i.t.p."

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



11-06-2018, 20:31:53
Post: #2
RE: Orzech wloski.
Sok z zielonych orzechow wloskich

Orzechy umyc, osuszyc, pokroic w plasterki
i wlozyc do wysterylizowanych sloików przesypujac cukrem.
Cukru ma byc 2 razy tyle co orzechów.
Po puszczeniu soku przechowywac w lodówce.
Sok zawiera duzo jodu, witaminy C i innych skladników odzywczych,
dzieki czemu moze sluzyc jako srodek wzmacniajacy,
zalecany przy niedoczynnosci tarczycy, szkorbucie.
Zazywac 2 x dziennie 1 lyzke.
Rozcienczony z woda zalecany jest do plukania gardla przy anginie i infekcjach.
Sok mozna dodawac do herbaty zamiast cukru.


Syrop z zielonych orzechow wloskich i miodu

Skladniki:
1 Litr dobrej jakosci miodu
40 malych zielonych orzechow wloskich

Orzechy umyc, osuszyc i zrobic w nich igla dziurki ewentualnie drobno pokroic.
Czynnosc nalezy wykonac w rekawiczkach aby uchronic dlonie przed zabrudzeniem.
Zalac w sloikach miodem, zakrecic
i macerowac w slonecznym miejscu przez 40 dni od czasu do czasu wstrzasajac.
Po czym przecedzic i przelac do butelek.
Przechowywac w ciemnym, chlodnym miejscu, zazywac 1 lyzeczke dziennie na czczo.

Syrop ma wlasciwosci odtruwajace, oczyszczajace i uniemozliwiajace wchlanianie toksyn.
Pomaga w oczyszczaniu watroby, ukladu pokarmowego i krwi.
Syrop daje pozytywne efekty takze przy leczeniu anemii, otylosci,
przewleklych chorób ukladu oddechowego, chorób gardla i zapalenia oskrzeli,
chorób ukladu pokarmowego, lagodzi skutki menopauzy, zwieksza odpornosc.
Jest idealny dla osób wycienczonych po przebytych chorobach i slabych, chorych dzieci.

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
12-06-2018, 01:44:34
Post: #3
RE: Orzech wloski.
Dziękuję za przepisy, ale do tego pierwszego- jak siekać te orzechy? Chyba są twarde?

Nigdy nie mówiłam, że jestem normalna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
12-06-2018, 11:04:04
Post: #4
RE: Orzech wloski.
Zuzu -
W tym wlasnie rzecz, by orzechy byly jeszcze niedojrzale.
Zielone sa niedojrzale, wiec nie maja twardej skorupki.
Takie wlasnie potrzebujemy i takie jest latwo pokroic w kawaleczki - [Obrazek: usmiech.gif]
Powodzenia - i Koniecznie Rekawiczki Zalozyc !!!
Jak masz jakies pytanie - pytaj, prosze - odpowiem [Obrazek: usmiech.gif]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
13-06-2018, 01:57:48
Post: #5
RE: Orzech wloski.
Dziękuję, a o rękawiczkach wiem :D

Nigdy nie mówiłam, że jestem normalna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
21-06-2018, 20:00:27
Post: #6
RE: Orzech wloski.
Narwane i się myją- orzechy w sensie :D

Nigdy nie mówiłam, że jestem normalna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
22-06-2018, 05:55:06
Post: #7
RE: Orzech wloski.
Nie znałam właściwości orzechów włoskich. Dobrze wiedzieć. :)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
10-07-2018, 18:06:16
Post: #8
RE: Orzech wloski.
Powyzej podalam przepis na orzechy kandyzowane, takie jakie robilam ostatnio.
Byly dobre.
Znalazlam jednak bardzo ciekawy przepis, w/g ktorego zrobilam tegoroczne orzechy.
Dlugotrwaly - ale naprawde sie oplacalo [Obrazek: mniam.gif]
Zaczelam robic 11-ego czerwca, skonczylam dzisiaj ...


Cytat:Czarne orzechy wloskie to rarytas z poludniowych Niemiec,
znany równiez w kuchni tureckiej i armenskiej.
Nazywane orzechami Sw. Jana, albo truflami z Palatynatu.
Niedojrzale orzechy wloskie zbieramy w czerwcu do 24 czerwca,
zanim skórka zaczyna robic sie twarda.
Konsystencja przypominaja oliwki w zalewie, sa chrupiace,
ale nie twarde, slodziutkie i orzechowe.
Drobno pokrojone mozna dodawac do lodów, parfait, budyniu,
ciasteczek, serów, dziczyzny, potraw z warzyw,
a syropem mozemy osladzac herbate lub kawe.
Bardzo pracochlonne.

Skladniki
1 kilogram przygotowanych zielonych orzechów
1200 g cukru( zwyklego, moze byc tez brazowy)
1,2 l wody
200 g cukru
6 gozdzików
1 laska wanilii
1 laska cynamonu
skórka z 2 limetek( bio, niepryskanych)

Sposób przygotowania przepisu:

Czarne orzechy wloskie

1. Zebrane recznie zielone orzechy oczyszczamy z lisci, myjemy.
Nastepnie ubieramy grube, gumowe rekawice.
Kazdego orzecha nakluwamy do polowy okolo 20 razy widelcem lub metalowa wykalaczka.
Warto ubrac okulary ochronne i chronic skóre.
2. Po nakluciu orzechy zalewamy zimna, czysta woda i zostawiamy na 2-3 tygodnie.
Codziennie rano i wieczorem odlewamy wode i orzechy zalewamy czysta woda.
Ostatniego dnia orzechy zalewamy goraca woda, odstawiamy na 10 minut.
Potem przekladamy na sito i pluczemy zimna woda.
Orzechy sa przygotowane do kandyzowania.
3. Cukier zagotowac z woda. Dodac gozdziki, miazsz z wanilii, cynamon, skórke z limonki.
Tak dlugo gotowac, az cukier sie rozpusci i zacznie ciagnac nitki.
Chwile ostudzic i polac po orzechach. Zostawic na 1 dzien.
4. Drugiego dnia orzechy odcedzic, do syropu dodac 100 g cukru zagotowac,
chwile ostudzic, zalac orzechy i odstawic na 1 dzien.
5. Trzeciego dnia czynnosc powtórzyc ( czyli orzechy odcedzic, do syropu dodac 100 g
cukru zagotowac, chwile ostudzic, zalac orzechy i odstawic na 1 dzien)
6. Czwartego dnia orzechy zagotowac z syropem i rozlozyc do przygotowanych sloiczków.
Sloiczki zakrecic, obrócic do góry nogami i zostawic do ostygniecia.
Nastepnie postawic w ciemnym chlodnym miejscu na przynajmniej 6 miesiecy.
Im dluzej stoja tym sa lepsze.
A najlepszy aromat czarne orzechy wloskie osiagaja dopiero po 2 latach.

Porady
Niektórzy dodaja do syropu lisc laurowy, galke muszkatalowa, ziele angielskie.
Z syropu robimy likier.
Kreatywni kucharze nacieraja mieso syropem z czarnych orzechów i jalowcem przed podsmazeniem,
a nastepnie pieka w mieszance oleju z maslem.

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/c...hy-wloskie


[Obrazek: 17e58587dc6ac8307d32d424b028e950_369774_...caf_wm.jpg]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
10-07-2018, 19:07:52
Post: #9
RE: Orzech wloski.
Wyglądają pięknie.
Może za rok jak dotrwam, bo bardzo chciałam coś (wszystko zrobić), a wyszło nic. :(

Nigdy nie mówiłam, że jestem normalna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



10-07-2018, 19:18:56
Post: #10
RE: Orzech wloski.
Zuzu -
zachowaj sobie ten przepis, wytrwaj - a efekty Cie zaskocza [Obrazek: 30.gif]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
10-07-2018, 19:22:25
Post: #11
RE: Orzech wloski.
Mam nadzieję, że na forum przepisy zostaną.
Ostatecznie rok, to nie wieczność :D

Nigdy nie mówiłam, że jestem normalna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz