Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Helbeh - ciasto z kozieradką
25-01-2018, 13:37:15
Post: #1
Helbeh - ciasto z kozieradką
Gdy trafiłam na ten przepis od razu pomyślałam o Boji.
Przepis wypróbowany - ja się w nim zakochałam

1,5 łyżeczki nasion kozieradki zalać 600ml zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok 25 min. aż będą pękate i miękkie. odcedzić - zachować wywar
500g semoliny 75g mąki pszennej i 70g zmielonych orzechów piniowych wymieszać w dużej misce, dodać 80 ml oleju słonecznikowego, 80 ml oliwy i 40g stopionego niesolonego masła - dokładnie wymieszać
dodać nasionka kozieradki a następnie 1,5 łyżeczki suszonych drożdży, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli i powoli, ciągle mieszając wlewać 180 ml wywaru z kozierdaki (jeśli jest go za mało można uzupełnić ciepłą wodą).

Przełożyć ciasto na stolnicę i zagniatać aż będzie gładkie i sprężyste.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia łącznię z bokami, włożyć ciasto i wyrównać rękoma by miało mniej więcej równą grubość.
Ostrym nożem ponacinać wierzch w romby o boku ok. 5 cm i na środku każdego z nich położyć sparzony i obrany ze skórki migdał.
Tortownicę przykrytą ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (200 gdy z termoobiegiem)
Ciasto wstawić na niższą półkę i piec 20 min, obniżyć temperaturę o 20 stopni i piec dalsze 20 min. lub do suchego patyczka. Cisto powinno być złotobrązowe, gdyby za szybko ciemniało przykryć papierem do pieczenia.

Gdy ciasto się piecze przygotować syrop:
500g drobnego cukru wymieszać w rondelku ze 100 ml wody, zagotować, dodać 2 łyżki soku z cytryny i gotować na wolnym ogniu ok 4 min.
Przestudzić i dodać 1,5 łyżki wody różanej oraz 1,5 łyżki wody z kwiatów pomarańczy

Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika polej je syropem po całej powierzchni, trzeba zużyć cały syrop :D
Ciasto przykryć folią i odstawić do ostudzenia, serwować następnego dnia
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcTqATsy2Urj0JQ6qRcidKn..._BdZbh19uA]

Nie zgadzam się z tym co mówisz, ale oddam życie, abyś miał prawo to powiedzieć
Evelyn Beatrice Hall
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



25-01-2018, 21:05:06
Post: #2
RE: Helbeh - ciasto z kozieradką
Jo -
jak zawsze to mowie - jestes cudowna [Obrazek: 12.gif]

Cytat:Gdy trafiłam na ten przepis od razu pomyślałam o Boji.

a czemuz to, moja milutka ?

Przepis podoba mi sie - lubie nowe wyzwania ! [Obrazek: oklaski.gif]
Jak tylko kupie semoline - zaczynam experyment [Obrazek: 30.gif]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
26-01-2018, 09:12:19
Post: #3
RE: Helbeh - ciasto z kozieradką
Pomyślałam o Tobie przez kozieradkę :)

Nie zgadzam się z tym co mówisz, ale oddam życie, abyś miał prawo to powiedzieć
Evelyn Beatrice Hall
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Pyszne ciasto... z 3 składników ;) ? infedro7 ♡ 6 3.581 03-08-2015 21:49:32
Ostatni post: Jola.
Tongue Ciasto Marchewkowe Fau 5 3.853 26-12-2013 22:34:59
Ostatni post: Boji
  Ciasto piegusek z jabłkami Obcy 0 3.530 16-01-2010 15:19:56
Ostatni post: Obcy
  Ciasto śliwkowe z miodem i migdałami maddlen 0 1.872 18-09-2009 16:14:02
Ostatni post: maddlen