Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sukkot w kuchni
06-10-2017, 11:23:29
Post: #1
sukkot w kuchni
Sukkot to święto plonów więc w jego kuchennej odsłonie nie może zabraknąć jesiennego bogactwa warzyw. Na sukkot podaje się potrawy słodkie, soczyste oraz faszerowane.

Jednym z hitów tych świąt są gołąbki :D zwane: holiszkes, kniszes,
Przepisów na żydowskie gołąbki jest tyle co żydowskich gospodyń a może nawet więcej :D
W liście kapusty - bez różnicy białej, modrej, włoskiej - zawijane jest mięso (bez świniny raczej), grzyby, warzywa a to wszystko wymieszać można z ryżem, kaszą, kuskusem lub mąką macową.

Ja dzisiaj planuję gołąbki mięsne (z miłością dla mojego syna :)) i z farszem grzybowym - puki grzybowe eldorado trwa.

Początek znany: kapustkę słusznych rozmiarów obgotowujemy w osolonej wodzie, przekładamy do zimnej i delikatnie rozkładamy na liście pierwsze. Grube nerwy wycinamy lub delikatnie rozbijamy tłuczkiem

Farsz mięsny:
ok. 1 kg mięsa mielonego - sama wołowina jest nieco twardawa, więc mieszam ją z mięsem drobiowym w stosunku 70/30 do 50/50.
duża cebula lu 2 mniejsze - drobno posiekane
3-4 ząbki czosnku
garść świeżego tymianku lub płaska łyżeczka suszonego
oliwa z oliwek - tak by zakryła dno rondla
szklanka ugotowanego ryżu lub 1/2 szklanki mąki macowej
sól, pieprz
jajko

Na oliwie podsmażam cebulkę aż się zeszkli, dodaję czosnek i tymianek i smażę chwilkę mieszając by się czosnek nie przypalił, dodaję mięso mielone i smażę rozbijając łyżką na jak najmniejsze grudki.
Po przestudzeniu dodaję ryż/mąkę, jajko, sól i pieprz.


Farsz grzybowy
250g świeżych grzybów - dość drobno pokrojonych
1 cebula - drobno pokrojona lub starta na tarce jarzynowej
1-2 ząbki czosnku - przeciśnięte
1/2 szkl. białego wina
oliwa z oliwek
1 łyżka świeżego rozmarynu lub suszonego tymianku
sól/pieprz

Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek chwilę posmażyć razem i dodać grzyby. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 5 min. Dodać wino i gotować aż płyn zredukuje się o połowę. Dodać rozmaryn/tymianek wymieszać i zdjąć z ognia. doprawić do smaku.
Spotkałam się z mieleniem grzybów na tym etapie, ale ja tego nie robię, jeśli je drobno pokroję to po gotowaniu farsz jest ok.

Sos pomidorowy
Litr bulionu drobiowego
80 dkg pomidorów z pola obranych ze skóry i z grubsza pokrojonych
łyżka rodzynek
3-4 ząbki czosnku
niepełna łyżeczka słodkiej papryki
sól/pieprz
opcjonalnie: bazylia, cukier brązowy

Pomidory z czosnkiem gotuję w bulionie, gdy zmiękną miksuję wszystko, dodaję rodzynki, bazylię, paprykę, sól i pieprz, doprowadzam do wrzenia.
Słodzę tylko w wypadku gdy pomidory okazały się kwaśne


Do dużego rondla wlewam tyle sosu by zakrył dno, układam liście kapusty, na to uformowane gołąbki, każdą warstwę gołąbków posykuję pokruszonymi liśćmi laurowymi. zalewam resztą sosu i zakrywam resztą liści kapuścianych.
Można najpierw poddusić pod przykryciem na wolnym ogniu i potem wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min, lub od razu zapiekać pod przykryciem w temp. 190 do miękkości kapusty, 10 min przed końcem zapiekania zdjąć przykrywkę

Nie zgadzam się z tym co mówisz, ale oddam życie, abyś miał prawo to powiedzieć
Evelyn Beatrice Hall
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



Odpowiedz