Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chia – nasiona pelne zdrowia.
14-08-2017, 17:33:31
Post: #1
Star Chia – nasiona pelne zdrowia.
Tajemny sekret dobrej sylwetki i zdrowia Aztekow ?
Kolejny Graal dietetyki?
A moze po prostu egzotyczna nowinka?
Chia byly jedna z ulubionych upraw stosowanych przez Aztekow i Majow [Obrazek: tak.gif]

[Obrazek: chia.jpg]

"Chia" oznacza sile, wytrzymalosc. /Salvia hispanica L./
Gdy ktos zapyta „na co chia?”, mozna odpowiedziec „na zdrowie”. [Obrazek: 30.gif]

Nasiona chia - szalwia hiszpanska, uprawiana jest w Ameryce Poludniowej - Meksyku, Paragwaju,
Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Gwatemali i Australii.
Potezne zrodlo zdrowych tluszczow, kwasow omega-3, ktore wykazuja dzialanie przeciwzapalne,
spowalniaja proces starzenia, chronia nas przed chorobami serca.

[Obrazek: chiazaad-voor-energie-en-uithoudingsverm...-w1200.jpg]

Naleza do najzdrowszej zywnosci na swiecie.
Sa one naladowane substancjami odzywczymi.
8 razy wiecej kwasow Omega-3 niz dziki losos
15 razy wiecej magnezu niz brokuly
6 razy wiecej wapnia niz mleko
3 razy wiecej zelaza niz szpinak
4 razy wiecej selenu niz len
2 razy wiecej blonnika niz otreby

Chia - odchudzający hit!


Pomagaja alczyc z otyloscia i nadwaga poprzez duza zawartosc blonnika.
W 46% skladaja sie z weglowodanow, z czego az 83% stanowi blonnik.
Sekretem, ktory sprawia, ze pomimo wysokiej kalorycznosci nasiona chia
maja pomoc w odchudzaniu jest efekt kilkukrotnego napecznienia w brzuchu,
poprzez co przyczyniaja sie do spalania tluszczu w okolicach brzucha.

[Obrazek: 4949102066_1da2c5c6e8_b-300x201.jpg]

Daja uczucie sytosci na dluzej, gdyz nasiona Chia wchlaniaja i zatrzymuja wode w organizmie.
Nasiona Chia znajduja takze duze zastosowanie w kuchni.
Sportowcy czesto i chetnie korzystaja z wlasciwosci nasion Chia.
Zatem, jak jesc nasiona chia?
Odpowiedz jest bardzo prosta – tak jak mamy na to ochote.
Najprostsza forma spozywania to zwykle posypanie nimi ulubionego posilku,
lub dodanie ziarenek do porannego jogurtu.
W zaleznosci - do czego potrzebujemy dodac nasionka praktyczniej bedzie je zmielic,

[Obrazek: chia_zmielone.png]

lub namoczyc, / Moczenie powinno trwac od 30 minut do 2 godzin. /

[Obrazek: Chia-galaretka.jpg]

Waga nasion chia moze wzrosnac nawet 12-krotnie podczas moczenia,
co zapewnia dlugotrwale uczucie pelnosci.
Nasionka maja lagodny, orzechowy smak,
wiec najczesciej stosowanie sa w przygotowywaniu najrozniejszych deserow,
puddingow, deserow czekoladowych i owocowych, czy tez ciasta.
Dzienne dawkowanie szalwii hiszpanskiej nie powinno przekraczac 15-20 g, czyli okolo 3 lyzeczek.



Cytat:Ostrożność podczas spożywania nasion powinny zachować także ludzie starsi, kobiety w ciąży i karmiące, dzieci oraz osoby przed zabiegami chirurgicznym (chia rozrzedzają krew), z niskim ciśnieniem krwi oraz będące w grupie ryzyka zachorowania na raka prostaty (niektóre badania wskazują, że duże spożycie nasion może przyspieszyć jego rozwój).

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



14-08-2017, 20:17:57
Post: #2
RE: Chia – nasiona pelne zdrowia.
Wrzucam do jogurtu naturalnego, fajnie "strzelaja" ;)

To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
15-08-2017, 10:55:24
Post: #3
RE: Chia – nasiona pelne zdrowia.
Cytat:Fau :
Wrzucam do jogurtu naturalnego, fajnie "strzelaja" ;)

Tak [Obrazek: smile.gif] - sa cudowne [Obrazek: smile.gif]

Bardzo lubie te ziarenka [Obrazek: smile.gif]
Nie zawsze mam czas, czy ochote [Obrazek: 30.gif] by robic jakis deser z zastosowaniem Chia.
Jednak staram sie od czasu do czasu przygotowac sobie i Mz -
jogurt z nasionkami, lub - poprostu - letnia woda i lyzeczka nasionek.
Zeby zaczela sie robic "galaretka" musi postac pare minut.

Tak jak powyzej podalam - mozna mielic i namaczac.
Jednak, osobiscie ja bym nie mielila, gdyz - podobnie jak ziarenka lnu -
po zmieleniu - utleniaja sie i traca calkowicie na wartosci.
Jesli juz ktos decydowal by sie na mielone - nalezy zmielis - czy Chia, czy len -
bezposrednio przed uzyciem [Obrazek: smile.gif]

Przepisow na zastosowanie Chia znajdziemy w internecie bardzo duzo [Obrazek: smile.gif]
Wiele takze zalezy od naszej " inwencji tworczej " [Obrazek: 30.gif]
Wszedzi - czy to w anpojach, czy w deserach, ciastach lub wszelkich potrawach
beda zawsze spelnialy swa role jako doskonalego blonnika.

Na zachete - zainteresowanie sie Chia - podam kilka przepisow :

CHIA FRESCA

SKLADNIKI:
1 szklanka wody mineralnej/soku/smoothie
2 lyzki nasion Chia
1/2 cytryny lub limonki
1 lyzeczka plynnego miodu

PRZYGOTOWANIE:
Podstawa napoju moze byc zarówno woda jak i naturalny sok, czy woda kokosowa.
Wlej wybrany plyn do szklanki lub shakera,
wycisnij sok z cytryny,
dodaj, nasiona Chia oraz miód i dokladnie wymieszaj.
Wstaw napój do lodówki na kilkanascie minut lub odstaw w chlodne miejsce.

NALESNIKI Z NASIONAMI CHIA

SKLADNIKI:

1 szklanka wody lub mleka (najlepiej roslinnego)
2 lyzki nasion Chia
3/4 szklanki maki orkiszowej lub pszennej
1 lyzka plynnego miodu,
1 lyzka oleju sezamowego
szczypta soli i sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE:

Przelóz skladniki do blendera i dokladnie zmiksuj.
Odstaw na 10 min i wymieszaj jeszcze raz skladniki za pomoca lyzki.
Wysmaruj patelnie odrobina oleju kokosowego
i smaz nalesniki z obu stron az sie zarumienia


LODY Z NASIONAMI CHIA

SKLADNIKI:

3/4 szklanki dowolnych owoców
1 szklanka mleczka kokosowego
2 lyzki nasion Chia
1 lyzka plynnego miodu
1 lyzka wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE:

Pokrój owoce na male kawaleczki
i przelóz do plastikowej miski lub pojemnika,
dodaj reszte skladników i dokladnie wymieszaj lyzka.
Przykryj naczynie pokrywka lub owin przezroczysta folia
i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Po uplywie tego czasu wstaw pojemnik do zamrazalnika
lub przelej zawartosc do specjalnych foremek na lody
i schladzaj przez 8 – 12 godzin.

Przepisy nie sa trudne do wykonania - proponuje wiec sprobowac[Obrazek: 30.gif]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz