Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kulinarne hity swiata - Kuchnia hiszpanska
17-07-2017, 20:01:47
Post: #1
Star Kulinarne hity swiata - Kuchnia hiszpanska
Kuchnia hiszpanska jest jedna z bardziej aromatycznych na swiecie.
Sklada sie na to wiele elementow:
po pierwsze – swietne zestawienia artykulow spozywczych,
po drugie – bardzo dobra jakosc skladnikow,
a po trzecie – iberyjska tradycja kulinarna.

Podstawowymi skladnikami kuchni hiszpanskie sa aromatyczne oliwki
(zielone i czarne) oraz baklazany,
pozywna fasola, zdrowa soczewica, dojrzewajace na sloncu pomidory,
kolorowa papryka, smaczne karczochy, swiezy czosnek,
soczyste pomarancze i brzoskwinie, a takze slodkie winogrona.

Geste i pozywne zupy - potajes - sa najpopularniejsze w Madrycie i jego okolicach.
Najwazniejszymi skladnikami potajes sa warzywa, oliwa i kawalki duszonego miesa.
Szafran jest podstawowa przyprawa (obok ryzu, warzyw, owocow morza i oliwy)
nieodzownym skladnikiem podawanej w duzym plaskim naczyniu paelli.

Hiszpanie uwielbiaja to, co przynosi im natura, a maja w czym wybierac :
dorsze, lososie, sledzie, tunczyki, sardynki, mule, krewetki, langusty, kalmary i matwy.

Cytat:Jednym ze specjałów kuchni hiszpańskiej,
którego nie sposób pominąć, jest słynna wędzona szynka, zwana jamón ibérico.
Dojrzewa i leżakuje przynajmniej kilka miesięcy.
Porasta ją szlachetna pleśń.
Ma specyficzny smak, w którym wyczuć można nuty orzecha.
Jamón ibérico najlepiej podawać i spożywać samodzielnie – krojoną w bardzo cienkie plastry.
Szynka znana jest także jako Jamón Serrano –
nazywana tak, aby podkreślić jej andaluzyjskie pochodzenie.


Andaluzja -
chlodne i orzezwiajace warzywne gazpacho.
Na polnocy -
kroluja w kuchni dary morza.
Madryt i jego okolice -
to ojczyzna zup typu potajes.
W Katalonii -
najlepiej przyrzadza sie pieczone warzywa z czosnkiem :
papryke, pomidory, baklazany.

Z hiszpanskimi potrawami swietnie komponuja sie wytrawne wina czerwone
o glebokim smaku i bogatym bukiecie.
Mieszkancy tego pięknego kraju uwielbiaja rowniez trunki ciezsze –
m.in. montille i jerez (sherry).

Tastes of Spain – Hiszpañskie smaki


[Obrazek: que-comer-en-valencia-en-fallas-2-655x368.jpg]

Patelnia po katalonsku
(Paella a la catalana)



Skladniki :

szklanka ryzu
mala cukinia
cebula
fenkul z zalewy
2 czerwone papryki
150 g pieczarek
4 lyzki oliwy litr bulionu warzywnego lub drobiowego
sok z cytryny
2 szczypty szafranu
sol i pieprz

Cebule drobno posiekac.
Cukinie i pieczarki umyc, pokroic.
Z papryki usunac gniazda nasienne, pokroic.
Oliwe rozgrzac. Podsmazyc wrzucajac po kolei :
cebule, papryke, pieczarki i cukinie.
Na koncu wsypac ryz, dodac szafran.
Chwile smazyc, po czym zalac 2 szklankami bulionu.
Dodac sol i pieprz.
Dusic, dolewajac porcjami reszte bulionu.
Tuz przed koncem duszenia dodac pokrojonego fenkula.



Pomocne w opracowaniu :
http://www.koneserzy.pl/podr%C3%B3%C5%BC...84ska.html

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Star Kulinarne hity swiata - Kuchnia indyjska Boji 1 306 08-09-2017 18:08:57
Ostatni post: Boji
Star Kulinarne hity swiata - Kuchnia Zydowska Boji 2 474 27-06-2017 08:24:55
Ostatni post: Boji
Star Kulinarne hity swiata - Kuchnia kubanska Boji 0 211 07-06-2017 18:35:40
Ostatni post: Boji
Star Kulinarne hity swiata - Kuchnia tajska Boji 0 239 06-06-2017 16:09:14
Ostatni post: Boji
  Wiosenna kuchnia Vojciech 2 3.052 13-06-2011 14:23:36
Ostatni post: Vojciech